EU enotna glede potrebe po enotnosti pri odločanju o Kosovu

Zunanji ministri EU so se na neformalnem srečanju v Bremnu strinjali, da je enotnost nujna in podprli Ahtisaarijeva prizadevanja, vendar v stališčih do končnega predloga obstajajo zadržki.

Objavljeno
31. marec 2007 22.20
Dimitrij Rupel bo kot slovenski zunanji minister v EU imel veliko dela
Bremen - Zunanji ministri EU na neformalnem srečanju v Bremnu niso uspeli popolnoma zbližati stališč do končnega poročila odposlanca ZN za pogajanja o statusu Kosova Marttija Ahtisaarija, ki predvideva neodvisnost pod nadzorom mednarodne skupnosti.

Strinjali so se, da je enotnost nujna in podprli Ahtisaarijeva prizadevanja, vendar v stališčih do končnega predloga obstajajo zadržki, predvsem na Slovaškem. Slovenija končni predlog v celoti podpira, pravi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.

Potrebna je enotnost

Strinjali smo se, da je potrebna enotnost in da "cenimo Ahtisaarijeve napore", vendar v stališčih do končnega predloga obstaja "nekaj razlik in omahovanja", je povedal Rupel. Med državami, ki imajo pri podpori končnega poročila zadržke, naj bi bile po navedbah diplomatskih virov Slovaška, Grčija in Romunija, pri čemer je Slovaška trenutno tudi nestalna članica Varnostnega sveta ZN.

EU ima enotno stališče do reševanja statusa Kosova, je sicer danes zatrdil predstavnik predsedujoče uniji, vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier po koncu neformalnega zasedanja v Bremnu in okrcal poročanje medijev o neenotnosti EU po prvem dnevu zasedanja. "Poročanje medijev kaže, kakor da se je razprava končala precej bolj negativno, kot se je v resnici," je opozoril.

Zunanji ministri EU so zavzeli enotno stališče, ko so februarja podprli Ahtisaarijeva prizadevanja ter Beograd in Prištino pozvali, naj dejavno in konstruktivno ter v duhu kompromisa sodelujeta v posvetovanjih za napredek na podlagi predloga. "To je tudi edino veljavno stališče," je poudaril Steinmeier in pojasnil, da se je s predložitvijo končnega poročila o statusu začela nova faza procesa v okviru VS ZN.

Neodvisnosti je najmanj naklonjena Slovaška

Nadzorovani neodvisnosti je sicer najmanj naklonjena Slovaška, ki poudarja, da bi bilo treba v tem procesu upoštevati "legitimne interese" Srbije. Slovaška bo upoštevala odločitve svojega parlamenta in jih poskušala vključiti v pogovore o statusu Kosova, pravi slovaški zunanji minister Jan Kubiš. Slovaški parlament je namreč v sredo zvrnil "absolutno in neomejeno neodvisnost" Kosova, češ da bi takšna rešitev spodkopala stabilnost v regiji.

V procesu reševanja statusa Kosova je ključna enotnost EU, saj bi ta vodila v široko podporo v VS ZN, pa je v Bremnu poudaril komisar za širitev Olli Rehn. Resolucija v VS ZN bi morala biti sprejeta "v duhu odgovornega multilateralizma", je opozoril. "Računam na vse države članice v VS ZN, da si bodo prizadevale za trajnostno rešitev," je pozval. Takšna rešitev je ključna za EU, ki bo po sprejetju resolucije v VS ZN na Kosovo napotila svojo največjo civilno misijo doslej.

Priprave na civilno misijo EU

Ministri so razpravljali tudi o poročilu o pripravah na civilno misijo EU, ki sta jo predstavila Rehn in visoki zunanjepolitični predstavnik unije Javier Solana, med drugim tudi donatorsko konferenco za Kosovo, ki naj bi jo pripravili po tem, ko bodo natančneje znane finančne potrebe Kosova. Po prvotnih ocenah naj bi bilo v prvih treh letih po opredelitvi statusa, predvidoma v obdobju 2008-2010, za Kosovo poleg njegovih lastnih sredstev potrebnih še od 1,3 do 1,5 milijarde evrov.

Zasedanje v senci zajetja britanskih marincev

Neformalno zasedanje v Bremnu je sicer minilo v senci zapleta Velike Britanije z Iranom zaradi zajetja britanskih marincev. EU je v petek sprejela posebno pisno izjavo solidarnosti z Veliko Britanijo, v kateri je pozvala k "brezpogojni in takojšnji osvoboditvi" Britancev. "Če britanski državljani ne bodo osvobojeni v bližnji prihodnosti, bo EU odločila o ustreznih ukrepih," so ministri zapisali v izjavi.
Napredka v reševanju zapleta za zdaj ni, je povedal Steinmeier in opozoril, da je treba vprašanje rešiti pred morebitnim sojenjem britanskim mornarjem v Iranu.

Ministri v izjavi ugotavljajo, da vse kaže, da so bili britanski mornarji ob zajetju na rutinskem patruljiranju v iraških vodah v skladu z resolucijo VS ZN številka 1723. Njihovo zajetje je tako jasno kršenje mednarodnega prava, piše v izjavi. Teheran sicer vztraja, da so bili Britanci v iranskih ozemeljskih vodah.

Upanje za Bližnji vzhod?

Ministri so razpravljali tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu. Prvič po desetletjih konflikta se poraja upanje na premik naprej v pogovorih med Izraelom in arabskimi državami, je po zasedanju poudaril Solana. Pozitivni signali Arabske lige in Izraela bi lahko privedli do premika procesa iz faze kriznega upravljanja v fazo reševanja konflikta, je dejal.

Tradicijo neformalnih pogovorov o aktualnih perečih temah je leta 1974 uvedel tedanji zahodnonemški zunanji minister Walter Scheel v gradu Gymnich blizu Bonna. Tokratni gymnich, kot se od tedaj imenujejo ta srečanja, poteka v svobodnem hanzeatskem mestu Bremnu, najbolj znanem po Grimmovih Bremenskih mestnih godcih.