EU in Japonska bosta omejili lov na tune

Zaradi dramatičnega zmanjšanja populacije tun sta Evropska unija in Japonska napovedali zmanjšanje ribolovnih kvot za modroplavute tune v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju.

Objavljeno
31. januar 2007 15.10
Tuna
Tokio - Kot odziv na dramatično zmanjšanje populacije tun sta Evropska unija in Japonska na izredni seji Mednarodnega odbora za zaščito atlantske tune danes napovedali zmanjšanje ribolovnih kvot za modroplavute tune v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju. Unija je napovedala, da bo ribolovno kvoto zmanjšala za 20,75 odstotka, Japonska pa za 23,2 odstotka.

Na Japonskem pojedo kar četrtino vse svetovne tune

Unija kot največja ribolovna sila na območju naj bi svojo kvoto z 18.301 tone v lanskem letu do leta 2010 zmanjšala na 14.504 tone. Japonska, kjer pojedo kar četrtino vse svetovne tune, svoje ladje pa pošilja po celem svetu, pa naj bi kvoto v istem roku z 2830 ton v letu 2006 zmanjšala na 2175 ton. Maroko, ki ima drugo najvišjo kvoto med vsemi državami, naj bi jo do leta 2010 prav tako zmanjšal za nekaj več kot 23 odstotkov. Delegati na izredni seji so do dogovora o spremembah nacionalnih kvot prišli po napornih tridnevnih pogovorih za zaprtimi vrati v japonski prestolnici. Pogajanja so bila po mnenju uradnika iz japonske agencije za ribištvo še posebej težavna, ker je šlo za delitev omejene dobrine. Tune sodijo po ocenah svetovne okoljevarstvene organizacije WWF med najbolj ogrožene živalske vrste. Populacija modroplavute tune v Indijskem oceanu se je skrčila že za 90 odstotkov, podobno alarmantne razmere pa so tudi v Sredozemlju.

Mednarodni odbor za zaščito atlantske tune je že na novembrskem zasedanju v Dubrovniku sprejel odločitev o zmanjšanju vlova modroplavute tune v Atlantiku in Sredozemlju z 32.000 ton v letu 2006 na 25.500 ton v letu 2010. Niso pa se uspeli dogovoriti o spremembah nacionalnih kvot. Potem, ko dogovora ni bilo niti na zasedanju prejšnji teden v Tokiu, je WWF pozval k izredni seji odbora, na kateri naj bi se dogovorili o zmanjšanju kvote unije na manj kot 15.000 ton in o popolni prepovedi ribolova v času junijskega drstenja.