EU in Kitajska o partnerstvu

Evropska unija in Kitajska sta v Pekingu začeli pogajanja o novem strateškem partnerstvu, ki naj bi nadomestilo sporazum o trgovinskih odnosih med stranema iz leta 1985.

Objavljeno
17. januar 2007 15.54
Benita Ferrero-Waldner in kitajski zunanji ministr Li Zhaoxing
Peking/Bruselj - Evropska unija in Kitajska sta danes v Pekingu začeli pogajanja o novem strateškem partnerstvu, ki naj bi nadomestilo sporazum o trgovinskih odnosih med stranema iz leta 1985. Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner, ki je pogajanja začela s kitajskim zunanjim ministrom Li Zhaoxingom, je ocenila, da bi lahko pogajanja, ki vključujejo področja od trgovine, okolja, do kulture in mednarodnih vprašanj, trajala tudi do dve leti.

"Vemo, da je ta naloga zelo ambiciozna, a je tudi zelo pomembna," je dejala komisarka.

O zmanjšanju porabe nafte in plina

EU si med drugim prizadeva s Kitajsko skleniti dogovor o zmanjšanju porabe nafte in plina ter tako vključiti Kitajsko v boj proti klimatskim spremembam. Pogajanja bodo sicer obsegala čez 20 sektorjev, vendar so trenutno energetska varnost in klimatske spremembe v ospredju EU. Kitajska se ne želi obvezati k omejitvam pri emisijah toplogrednih plinov, poročajo tuje agencije, saj izpostavlja revno prebivalstvo in pomanjkanje tehnologij v podjetjih.

EU: Kitajska ne spoštuje tuje intelektualne lastnine

Ferrero-Waldnerjeva in namestnik ministra za trgovino Yi Xiaozhun sta danes podpisala že tri dogovore. Eden se nanaša na zaščito patentov in druge intelektualne lastnine. EU je namreč prepričana, da Kitajska ne spoštuje tuje intelektualne lastnine, kar evropska podjetja stane več milijard evrov letno. Peking pa je bil kritičen zaradi protidumpinških ukrepov, ki jih je povezava uvedla za uvoz usnjene obutve iz Kitajske.

Skupna kitajsko-evropska šola prava

Ostala dva dogovora se nanašata na šolstvo. EU in Kitajska nameravata ustanoviti skupno kitajsko-evropsko šolo prava, EU pa bo projekt podprla z 18,2 milijona evrov. Šolo naj bi vodila skupina evropskih akademikov z vsaj enim kitajskim partnerjem, namenjena pa je izboljšanju razumevanja prava na Kitajskem, v EU in v mednarodnem merilu. Kdaj bo ustanovljena, ostaja nejasno. Strani sta se dogovorili tudi o sodelovanju pri poučevanju vrhunskih poslovnih ved.

Vsi trije projekti so vredni 62,7 milijona evrov, prispevek EU pa bo znašal 37,2 milijona.

Pred odhodom na Kitajsko je komisarka dejala, da sta bili EU in Kitajska pred 20 leti trgovinski partnerici, sedaj pa sta strateški partnerici na številnih področjih. EU je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Kitajske, ta pa za ZDA druga največja trgovinska partnerica unije.