EU in ZDA proti političnem nasilju v Zimbabveju

EU in ZDA so obsodile politično nasilje v Zimbabveju. V nedeljo so varnostne sile na letališču v prestolnici priprle in preteple tiskovnega predstavnika opozicijske stranke Nelsona Chamiso.

Objavljeno
19. marec 2007 13.32
Robert Mugabe
Harare/Washington/Berlin - Evropska unija in ZDA so obsodile najnovejše nasilje proti politični opoziciji v Zimbabveju, do katerega je prišlo v nedeljo, ko so varnostne sile na letališču v prestolnici Harare priprle in preteple tiskovnega predstavnika največje opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Nelsona Chamiso, ki je nameraval zapustiti državo. Po mnenju Washingtona je predsednik Zimbabveja Robert Mugabe "osebno odgovoren" za zatiranje nasprotnikov režima.

Chamiso se je nameraval udeležiti srečanje med predstavniki EU ter afriških, karibskih in tihomorskih držav

Trenutno predsedujoča Evropski uniji, Nemčija, je v nedeljo izrazila "ogorčenje in globoko zaskrbljenost" zaradi napada in brutalnega ravnanja z Chamiso, ko je nameraval v nedeljo odpotovati v Belgijo, kjer naj bi se udeležil srečanja med predstavniki EU ter afriških, karibskih in tihomorskih držav (ACP). Obenem je Nemčija zahtevala, da se opozicijski politiki nemudoma izpustijo iz zaporov in da se jim nudi potrebna pravna in medicinska pomoč.

State Department za nasilje krivi predsednika Mugabeja osebno

Tudi "ZDA kritizirajo vlado v Zimbabveju zaradi njenih neprestanih napadov na politično opozicijo, vključno z aretacijami, pretepanjem in prepovedjo potovanj," je v nedeljo poudaril tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Sean McCormack in dodal, da je predsednik Mugabe za nasilje osebno odgovoren.

McCormack je zimbabvejskega predsednika ob tem pozval, naj spoštuje pravico državljanov do sodelovanja v političnem procesu ter dodal, da se Mugabe, ki tej južnoafriški državi s pomočjo Zimbabvejske afriške narodne zveze - Patriotske fronte (ZANU-PF) vlada že vse od razglasitve neodvisnosti leta 1980, k nasilju in zatiranju nasprotnikov zaradi strahu pred opozicijo.

Chamiso v kritičnem stanju

Predstavniki varnostnih sil so Chamiso po besedah predstavnika MDC v nedeljo pretepli z železnimi palicami. Znanci so ga zaradi poškodb odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer se nahaja v kritičnem stanju. Chamisa je že četrti član opozicije, ki so mu oblasti preprečile potovanje v tujino, potem ko je policija pred tednom dni aretirala več opozicijskih voditeljev, ki so se skušali v prestolnici Harare udeležiti množičnega molilnega shoda.

Policija v Zimbabveju je medtem sporočila, da Tsvangirai in njegov kolega Mutambara ter več kot 40 aretiranih aktivistov ne sme zapustiti države, dokler njihovi primeri niso rešeni na sodišču.