EU in ZDA skušata »reševati« BiH

Nastalo politično krizo v BiH bosta skušala rešiti ZDA in EU, ki jo predstavlja švedski zunanji minister Carl Bildt. Na sestanku bodo zbrani politiki vseh treh nacij v BiH, cilj pogovorov pa je doseči kompromis o ustavnih spremembah.

Objavljeno
09. oktober 2009 09.43
Premier Republike Srbske Milorad Dodik
Da. O.
Da. O.

Sarajevo – ZDA in EU bosta skušali s skupnimi močmi reševati nastalo politični krizo v Bosni in Hercegovini (BiH). Kot poroča BBC, se bodo danes sestali politiki vseh nacij v BiH, z namenom reševanja politične krize, ki se vedno bolj poglablja.


Pričakovanja pred sestankom so velika, saj se bo med drugim govorilo tudi o ustavni reformi, kar je v BiH vedno znova vroča tema. Glavni cilj pogovorov ostaja napredek, ki bi pomenil korak bližje integraciji BiH tako v zavezništvo Nato, kot tudi v EU.


Že tradicionalno nasprotje med politiki treh nacij je pripeljalo celo tako daleč, da je premier Republike srbske Milorad Dodik zagrozil z referendumom o odcepitvi. Bošnjaki so se na grožnjo ostro odzvali, saj naj bi referendum vodil v novo nasilje v državi.

 

Jim Steinberg, ki vodi delegacijo ZDA ter švedski zunanji minister Carl Bildt, ki predstavlja EU, sta se odločila za posredovanje v "najhujšo politično krizo v BiH po državljanski vojni“. Sprememba ustave bi prinesla več moči centralnim institucijam v državi ter skrčila obsežen birokratski aparat (BiH ima skupno kar 180 ministrov).


Analitiki napovedujejo, da naloga spreminjanja ustave zagotovo ne bo lahka, saj se zna spremeniti v dolgotrajen in vročekrven boj za novo definirane položaje v državi.