EU in ZDA zaenkrat še brez stališča o palestinski vladi

Čeprav bodo EU in ZDA počakale na prve odločitve nove vlade in šele nato sprejele stališče o njej, so že izrazile obžalovanje, ker se nova vlada ni uradno odpovedala nasilju.

Objavljeno
19. marec 2007 23.00
Washington - Evropska unija in ZDA so se strinjale, da bodo počakale na prve odločitve glede palestinske vlade narodne enotnosti, preden bodo sprejele kakršnokoli stališče o njej. Ob tem so izrazile tudi obžalovanje, ker se nova vlada ni uradno odpovedala nasilju. Kot je po pogovorih trojke EU z ameriško državno sekretarko Condoleezo Rice dejal visoki predstavnik EU za skupno zunanjo politiko Javier Solana, vlada ne izpolnjuje popolnoma načel bližnjevzhodne četverice.

Unija podaljšala pomoč Palestincem


Sicer pa je že prej evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner v okviru obiska trojke EU pri ameriški državni sekretarki Condoleezzi Rice povedala, da se je unija odločila, da bo začasno pomoč Palestincem podaljšala za tri mesece. "Pomembno je, da imamo na voljo vsaj ta začasni mehanizem, tako da Palestinci v času, ko ocenjujemo novo palestinsko vlado, ne bodo trpeli," je odločitev povezave pojasnila Ferrero-Waldnerjeva.

EU je podobno kot širša mednarodna skupnost neposredno pomoč palestinski vladi prekinila potem, ko je na palestinskih volitvah januarja lani zmagalo gibanje Hamas. Za obnovitev pomoči EU zahteva, da se Hamas odreče nasilju, prizna Izrael ter sporazume med palestinskimi oblastmi in Izraelom.

Govor tudi o ameriških načrtih za izgradnjo protiraketnega ščita v Evropi

Med temami pogovora so bili tudi ameriški načrti za izgradnjo protiraketnega ščita v Evropi. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier kot predstavnik predsedujoče EU Nemčije je po pogovorih z Riceovo dejal, da so ameriška prizadevanja za izgradnjo ščita v Vzhodni Evropi legitimna, čeprav ruskega nasprotovanja pri tem ne gre prezreti. Steinmeier je ob tem pozdravil besede Riceove, da bodo ZDA na pogovorih z Rusijo skušale omiliti rusko zaskrbljenost.

Kot je medtem v Berlinu na srečanju z novinarji povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Ulrich Wilhelm, bi se bilo po mnenju Nemčije potrebno posvetovati z zvezo NATO glede ameriških načrtov za postavitev protiraketnega ščita v Evropi. Steinmeier pa je sicer v prispevku za nedeljsko izdajo nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung zapisal, da si ne želijo nove oboroževalne tekme v Evropi.

Steinmeier in Riceova sta na novinarski konferenci po srečanju še dejala, da si EU in ZDA v luči pomanjkanja energije in podnebnih sprememb želijo okrepiti sodelovanje na tem področju.

Ob robu srečanja trojke z Riceovo bo sicer potekal podjetniški forum o čezatlantskem sodelovanju na področju tehnologij v energetiki.
Trojko EU poleg Ferrero-Waldnerjeve sestavljata še visoki predstavnik unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier kot predstavnik predsedujoče EU Nemčije.

Ferrero-Waldnerjeva je sicer pred odhodom v ZDA ocenila, da se strateško partnerstvo med EU in ZDA še naprej poglablja, saj nobenega od velikih današnjih izzivov ni moč rešiti brez aktivnega sodelovanja tako Evrope kot ZDA. "Izgradnja varnejšega sveta od nas zahteva sodelovanje, kar bo koristilo tako nam kot širši mednarodni skupnosti," je menila.