EU na čelu programa za boj proti "krvavim" diamantom

Evropska unija s 1. januarjem prevzema predsedovanje programu za potrjevanje geografskega izvora diamantov KPCS, katerega namen je ustaviti nezakonito trgovino z diamanti.

Objavljeno
31. december 2006 11.54
Diamant Excelsior
Bruselj - Evropska unija s 1. januarjem prevzema predsedovanje programu za potrjevanje geografskega izvora diamantov Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), katerega namen je ustaviti nezakonito trgovino z diamanti, s pomočjo katere se financirajo mnoge vojne v Afriki. Krmilo bo prevzela od Bocvane, v letu dni vodenja pa želi doseči predvsem izboljšanje učinkovitosti tega programa.

Kimberley Process Certification Scheme je program, ki dkuša omejiti trgovino s t. i. krvavimi diamanti. Uporniška gibanja v Afriki jih namreč pogosto uporabljajo za financiranje vojn proti vladajočim oblastem. Nastal je novembra 2002 po dveh letih pogajanj med vladami, diamantno industrijo in nevladnimi organizacijami, doslej pa se je vanj vključilo 71 držav, med njimi vse članice EU. Na seznamu podpisnic so vse najpomembnejše akterke v pridobivanju, trgovini in obdelavi diamantov.

Diamanti brez krvavega madeža

Program zajema sistem potrjevanja geografskega izvora diamantov, v okviru katerega morajo vse vključene države strogo nadzirati vse uvožene in izvožene diamante, izvajati pa morajo tudi strog notranji nadzor nad obdelavo in trgovino s temi dragimi kamni. S tem naj bi dosegli, da bi se na trgu prodajali le diamanti, ki so bili pridobljeni na zakonit način. Takšni diamanti so opremljeni s posebnim potrdilom, ki ga izdajajo podpisnice procesa Kimberley in s tem jamčijo, da niso "omadeževani s krvjo".

Antwerpen - največje središče trgovine z diamanti na svetu

EU sodeluje v programu že od vsega začetka. V diamantni industriji ima velike interese, saj predstavlja Antwerpen največje središče trgovine z diamanti na svetu, skozi katerega se prelije več kot 80 odstotkov vseh neobdelanih diamantov.

Evropska komisija bo enoletno predsedovanje temu programu izkoristila za zagotovitev čim učinkovitejšega nadzora nad diamanti v vseh sodelujočih državah in odpravo še obstoječih lukenj v delovanju programa. "Proces Kimberley je naše najboljše orožje proti trgovini z diamanti, ki podžiga vojne in prelivanje krvi," je pojasnila evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Slaba vest za manjšo prodajo

S t. i. krvavimi diamanti so se financirale ene najhujših vojn v Afriki v 90. letih prejšnjega stoletja, med drugim v Angoli, Sierra Leoneju in DR Kongo. Na podlagi prizadevanj nevladnih organizacij in Združenih narodov se je konec 90-ih let močno okrepila ozaveščenost javnosti glede tega problema, kar je imelo posledice tudi v trgovini z diamanti - mnogi ljudje teh dragih kamnov zaradi slabe vesti niso več želeli kupovati. Države, odvisne od diamantov, in diamantna industrija so bile tako prisiljene ukrepati in leta 2000 so skupaj z nevladnimi organizacijami začele iskati rešitev.

Pogajanja so se začela v kraju Kimberley v Južnoafriški republiki, po katerem ima program tudi ime. To nosi veliko simbolike, saj gre za kraj, ki je po odkritju bogatih nahajališč diamantov v drugi polovici 19. stoletja zrasel praktično iz nič. Rezultat pogajanj je bil program KPCS, ki je stopil v veljavo leta 2003.

Gana še vedno trguje s spornimi diamanti

Že v treh letih delovanja je program dosegel oprijemljive rezultate. Tako naj bi bilo danes "krvavih" manj kot en odstotek vseh diamantov v mednarodni trgovini, medtem ko je bilo v 90. letih prejšnjega stoletja takšnih še okoli 15 odstotkov. Še vedno pa so vidne nekatere pomanjkljivosti. Obstajajo na primer poročila, da Gana trguje s "krvavimi" diamanti iz Slonokoščene obale, čeprav sta obe državi vključeni v program Kimberley.