V Beogradu namesto parade ponosa parada med štirimi stenami

Prireditev, ki so jo spremljali poostreni varnostni ukrepi, je minila brez incidentov.

Objavljeno
06. oktober 2012 13.30
Posodobljeno
06. oktober 2012 13.38
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Beograd − Namesto parade ponosa za pravice homoseksualcev, ki so jo srbske oblasti iz varnostnih razlogov že drugo leto zapored sklenile prepovedati, je danes v beograjskem Medija centru potekala »parada med štirimi stenami«. Prireditev, ki so jo spremljali poostreni varnostni ukrepi, je minila brez incidentov, piše Slovenska tiskovna agencija.

So pa nekateri izmed protestnikov, ki so iz protesta sedli na stiropor pred vhodom v Medija center, povedali, da jim policisti niso dovolili, da bi šli na ulico.

Organizatorji »parade med štirimi stenami« so sicer zatrdili, da si bodo še naprej prizadevali za parado ponosa na beograjskih ulicah, kar je ne le njihova želja, temveč tudi pravica. Napovedali so, da dogodek ponovno načrtujejo za 28. september prihodnje leto. Kot so že pred dnevi napovedali, se bodo zaradi prepovedi današnjega shoda, ki je v svetu sprožila vrsto obsodb, obrnili na ustavno sodišče.

Pojasnili so tudi, da se želijo sestati s predstavniki oblasti, vključno s premierom Ivico Dačićem, na pogovorih o vseh temah, ki pestijo skupnost gejev, biseksualnih in transspolnih v Srbiji, piše STA.

Na današnji novinarski konferenci, ki so se je udeležili številni domači in tuji aktivisti, so tudi znova izpostavili, da predstavlja odpoved parade ponosa veliko razočaranje, vlada pa je s tem padla na testu iz spoštovanja človekovih pravic.

Prireditve sta se sicer udeležila tudi vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Vincent Degert in švedska ministrica Birgitta Ohlsson. Kot je poudarila slednja, Evropska unija ne bo sprejela neenakosti in homofobije. Po njenih besedah imajo vsi pravico do tega, da se ponosno izrečejo o tem, kdo so, zaključuje STA.