EU ne more sprejeti Ukrajine

Nemška predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel je dejala, da unija po vstopu držav Srednje in Vzhodne Evrope še ni pripravljena na novo širitev.

Objavljeno
28. februar 2007 20.25
Angela Merkel
Berlin- Nemška kanclerka in trenutno predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel je po današnjem srečanju z ukrajinskim premierom Viktorjem Janukovičem dejala, da mora EU najprej zagotoviti učinkovito delovanje razširjene povezave, in dodala, da unija po vstopu držav Srednje in Vzhodne Evrope še ni pripravljena na novo širitev.

Ukrajina ima z EU posebne odnos

Merklova je ob tem izpostavila, da ima Ukrajina z EU poseben odnos, pri čemer bodo po njenih napovedih pogovori tekli o poglobljenem sodelovanju, npr. o vzpostavitvi prostotrgovinskega območje med EU in Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Merklova je tudi podprla Kijev pri njegovih prizadevanjih za vstop Ukrajine v Svetovno trgovinsko organizacijo.

Janukovič: Prioriteta Ukrajine je energetsko sodelovanje z EU

Janukovič je ob tem dejal, da je prioriteta njegove države sodelovanje z unijo, posebej na področju energetike. V Ukrajino bo sicer v kratkem odpotovala nemška vladna delegacija, ki bo z ukrajinskimi sogovorniki preučila možnosti sodelovanja na tem področju.