EU noče prepovedati svastike

Nemško predsedstvo EU v okviru strategije EU za boj proti desničarskemu ekstremizmu ne namerava prepovedati razkazovanja nacističnih simbolov.

Objavljeno
29. januar 2007 20.04
Žrtve nacističnega koncentracijskega taborišča
Bruselj - V okviru strategije EU za boj proti desničarskemu ekstremizmu ne nameravamo prepovedati razkazovanja nacističnih simbolov, kot je na primer svastika, je pojasnilo nemško predsedstvo EU. "Na evropski ravni želimo zakonsko prepovedati javno spodbujanje k nasilju in sovraštvu ter zanikanje ali podcenjevanje genocida iz rasističnih ali do tujcev sovražnih motivov, medtem ko prepovedi določenih simbolov, kot je svastika, okvirni načrt ne predvideva," so v današnji izjavi za javnost navedli v Berlinu.

Strategija EU za kriminalizacijo zanikanja holokavsta še ni sprejeta


Nemška ministrica za pravosodje Brigitte Zypries je v začetku januarja pozvala k skupni pobudi vseh članic unije na področju boja proti desničarskemu ekstremizmu. Nemško predsedstvo EU si prizadeva, da bi političen dogovor o okvirni strategiji EU za kriminalizacijo zanikanja holokavsta dosegli na srečanju konec aprila v Luksemburgu.

Pobuda ni nova, je pa zelo sporna, saj države članice EU že več let ne dosežejo dogovora o njej. Medtem ko se vse strinjajo, da je vsakršno zanikanje holokavsta obsojanja vredno, pa so njihova mnenja deljena glede tega, ali bi bilo treba takšna dejanja zakonsko prepovedati in jih s tem tudi kaznovati. Predvsem Velika Britanija, Italija in Danska menijo, da bi takšna evropska zakonodaja kršila državljanske pravice in svobodo izražanja.

V razpravi o kriminalizaciji zanikanja holokavsta se je pojavilo tudi vprašanje morebitne prepovedi razkazovanja nacističnih simbolov, predvsem svastike, a so se pritožili evropski hindujci, ki pojasnjujejo, da je to pravzaprav 5000 let star hindujski simbol.