EU o politiki priseljevanja

Notranji in pravosodni ministri EU so zasedanje v Bruslju začeli z razpravo o načinih za spodbujanje zakonitega priseljevanja, s katerim želi EU zajeziti nedovoljene priseljenske valove.

Objavljeno
15. februar 2007 13.26
Franco Frattini
Bruselj - Notranji in pravosodni ministri Evropske unije so današnje zasedanje v Bruslju začeli z razpravo o načinih za spodbujanje zakonitega priseljevanja. Odpiranje trga dela v okviru tako imenovanega krožnega priseljevanja je eden od teh načinov, ki mu novejše članice EU večinoma nasprotujejo, saj se same v starih članicah še vedno soočajo z nekaterimi delovnimi omejitvami. Zakonito priseljevanje in prost pretok delovne sile v EU nista neposredno povezana, pa zatrjujejo v Evropski komisiji in starih članicah.

Gre za popolnoma različen kontekst - pri spodbujanju zakonitega priseljevanja z zapolnjevanjem vrzeli na trgu dela ne gre za povabilo tujcem na evropski trg, saj bi prišli v vsakem primeru, gre le za ureditev njihovega položaja, pojasnjujejo v Evropski komisiji, ki je predlagala sistem krožnega priseljevanja.

Da zakonito priseljevanje in prost pretok delovne sile v EU nista neposredno povezana, je po poročanju tujih medijev menil tudi luksemburški minister za zunanje zadeve in priseljevanje Nicolas Schmit ob prihodu na zasedanje. " Krožnemu priseljevanju se ne moremo izogniti," je menil.

Krožno priseljevanje pomeni, da bi priseljenci iz Afrike delali v državah EU le v omejenem časovnem obdobju, s čimer bi unija zapolnila vrzeli na trgu dela predvsem v sektorjih, kot sta kmetijstvo in gradbeništvo. Zaposlovalni centri bi imeli sedeže v afriških državah, prvega naj bi vzpostavili v Maliju konec leta.

S spodbujanjem zakonitega priseljevanja želi EU zajeziti nedovoljene priseljenske valove, ki naj bi se spet okrepili spomladi. Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini naj bi tako danes vnovič pozval k takojšnji okrepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitemu priseljevanju. Da je to sodelovanje nezadostno, se pritožujeta predvsem Španija in Italija, ki sta navalu prebežnikov iz Afrike najbolj izpostavljeni.

Frattini bo v tem okviru predvidoma pozval k večjemu prispevku v sklopu delovanja agencije za nadzor nad zunanjimi mejami Frontex. Razprava o Frontex bo osredotočena na vzpostavljanje skupin za hitro posredovanje, o katerih naj bi institucije EU politični dogovor dosegle aprila. Govora bo tudi o vzpostavljanju osrednjega registra tehnične opreme, v katerega bi prispevale države članice EU in bi bil na voljo vsem. Države naj bi prispevke za register posredovale do 12. februarja.