EU obsodila napad v Bejrutu

V eksploziji na dveh avtobusih blizu Bejruta so bili ubiti trije ljudje, 20 pa je bilo ranjenih. Incident se je zgodil le dan pred drugo obletnico atentata na nekdanjega premiera Rafika Haririja.

Objavljeno
13. februar 2007 19.10
Bomba Libanon
Bejrut/Berlin/Pariz - Število smrtnih žrtev dnašnjega bombnega napada na dva avtobusa severovzhodno od libanonske prestolnice Bejrut se je s prvothih dvajset, kot so sprva poročali, zmanjšalo na tri osebe, 20 pa je bilo ranjenih.

Incident se je zgodil le dan pred drugo obletnico atentata na nekdanjega premiera Rafika Haririja. Za sredo je sicer v središču Bejruta napovedano veliko zborovanje ob obletnici tragičnega dogodka.

Eksplozija je odjeknila ob 9.15 po krajevnem času na avtocesti v vasi Ein Alak, južno od kraja Bikfaja, kakih 20 kilometrov severovzhodno od libanonske prestolnice. Na televizijskih posnetkih je bilo videti popolnoma uničen avtobus in reševalna vozila, ki odvažajo ranjence.

EU ostro obsodila bombni napad v Libanonu

Nemško predsedstvo EU je danes v sporočilu za javnost najostreje obsodilo bombna napada na avtobusa. EU je ob tem vse politične skupine v Libanonu pozvala, da stopijo skupaj v prizadevanjih za izkoreninjenje nasilja in da naredijo vse, da ne bi prišlo do zaostrovanja položaja.

Po mnenju EU je namreč politično krizo v Libanonu moč rešiti le skozi dialog, pri katerem so spoštovani demokratični postopki ter avtoriteta demokratično izvoljenih libanonskih oblasti.

Današnji napad v Libanonu je obsodila tudi Francija. Francoski predsednik Jacques Chirac je v izjavi za javnost izrazil svojo zgroženost in prepadenost ob napadih ter dejal, da je bil cilj napadalcev državo na predvečer obeležitve druge obletnice umora Haririja znova pahniti v nasilje. Že pred tem je napade za gnusno in strahopetno dejanje označil tudi francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy, ki je poudaril, da je v danih razmerah ključno, da Libanonci stopijo skupaj in ne nasedejo v past, ki jim jo postavljajo napadalci.

Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu je napade je označilo za barbarsko dejanje na nedolžne civiliste in poudarilo, da ZDA trdno stojijo ob libanonskem ljudstvu v njihovem odporu proti tovrstnim terorističnim in nasilnim dejanjem in obsojajo poskus spodbujanja Libanoncev k nasilju. Po mnenju veleposlaništva gre za poskus utišanja ter ustrahovanja tistih, katerih cilj je suveren, neodvisen ter demokratičen Libanon.