EU obsodila nasilje v DR Kongo

Diplomati Evropske unije so obsodili pretirano uporabo sile s strani vlade, ko je pretekli teden z ulic glavnega mesta DR Kongo pregnala pripadnike milic opozicijskega voditelja. V spopadih je bilo ubitih med 200 in 600 ljudi.

Objavljeno
28. marec 2007 14.37
Opozicijski voditelj Jeana-Pierra Bembe. Vladna vojska je začela ofenzivo proti Bembovim vojakom, ko Bemba ni pristal na njihovo integracijo v vladno vojsko.
Kinšasa - Diplomati Evropske unije so na torkovi novinarski konferenci v Kinšasi obsodili pretirano uporabo sile s strani vlade, ko je pretekli teden z ulic glavnega mesta DR Kongo pregnala pripadnike milic opozicijskega voditelja Jeana-Pierra Bembe. V spopadih je bilo po podatkih, ki jih je predstavil nemški odposlanec Karl-Albrecht Wokalek, ubitih med 200 in 600 ljudi.

Natančnega števila mrtvih ni in verjetno ne bo


Število mrtvih izhaja iz podatkov bolnišnic, humanitarnih organizacij in diplomatov, je na novinarski konferenci 14 diplomatov EU povedal Wokalek. "Število civilnih žrtev je ogromno. Granate so padale po vsem okrožju, po domovih. Verjetno nikoli ne bomo izvedeli natančno, koliko ljudi je bilo ubitih," je dejal britanski veleposlanik Andy Sparkes. Vlada DR Kongo je nazadnje objavila številko 60 mrtvih.

V skupni izjavi so veleposlaniki zapisali, da je prišlo do mnogih posilstev in plenjenja, z obeh strani. Špansko in grško veleposlaništvo in urad Sklada ZN za pomoč otrokom (Unicef) so bili tudi bombardirani med spopadi. Veleposlaniki so v sporočilu obsodili tudi "prehitro uporabo sile, ko še niso bile izkoriščene vse pogajalske poti".

Bemba ni pristal na integracijo svojih vojakov v vladno vojsko

V četrtek in petek se je namreč na ulicah okrožja Gombe v Kinšasi spopadlo okoli 2000 vladnih vojakov in okoli 700 Bembovih bojevnikov. Vladna vojska je začela ofenzivo proti Bembovim vojakom, ko Bemba ni pristal na njihovo integracijo v vladno vojsko.

Bemba se je nato zatekel na veleposlaništvo Južnoafriške republike v Kinšasi, predsednik DR Kongo Joseph Kabila pa ga je označil za izdajalca in proti njemu izdal obtožnico. Delovanje svoje vojske je Kabila v ponedeljek opravičeval kot nujno za vzpostavitev reda v prestolnici, kjer naj bi Bemba po Kabilovih besedah poskušal prevzeti nadzor.

Veleposlaniki EU sicer pravijo, da iščejo diplomatsko rešitev spora. Kabilo so pozvali, naj naredi "vse, da bi zagotovil obstoj demokratičnega prostora in zagotovil svobodo izražanja vseh političnih mnenj". Sparkes je ob tem opozoril, da je Bemba na predsedniških volitvah novembra lani dobil 42 odstotkov glasov. "Ne glede na to, kaj mislite o tem, mu (Bembi) to daje določen pomen na politični ravni in pri stabilnosti v državi," je še povedal britanski diplomat.