EU odprla delegacijo v Libiji

Catherine Ashtono je znova izpostavila zavezanost EU k pomoči k povojni obnovi Libije.

Objavljeno
12. november 2011 11.38
Posodobljeno
12. november 2011 11.46
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes uradno odprla delegacijo EU v Libiji. Sledili bodo pogovori s prehodnimi libijskimi oblastmi, Ashtonova pa se bo sešla tudi z libijskim forumom za pravice žensk, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ashtonova je danes znova izpostavila zavezanost EU k pomoči k povojni obnovi Libije. EU se želi pomagati pri gradnji »nove Libije, ki bo osnovana na vladavini prava, demokraciji in človekovih pravicah,« je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica sedemindvajseterice.

Slednja bo nagovorila tudi forum za pravice žensk, kar je zgovorna poteza, potem ko so nove libijske oblasti naznanile pravni red, osnovan na šeriatskem pravu. Ashtonova je danes dejala, da bo EU podpirala civilno družbo v Libiji, »še posebej ženske in mlade, ki bodo imeli pomembno vlogo v oblikovanju libijske prihodnosti«.

Ob tem je znova poudarila, da odprtje delegacije EU v Tripoliju kaže zavezanost EU k tesnemu odnosu z libijskim narodom, tako v času politične tranzicije kot tudi dolgoročno.

V ponedeljek se bodo sicer sestali zunanji ministri sedemindvajseterice, ki bodo razpravljali o sredstvih, s katerimi lahko pomagajo Libiji v obdobju po več mesecev trajajočih oboroženih spopadih. Diplomatski viri pravijo, da bodo ministri najverjetneje pozvali k vključujočemu procesu tranzicije in bodo izrazili zaskrbljenost zaradi poročil o kršitvah človekovih pravic, kot so povračilni napadi in množične usmrtitve.

EU je Libiji od začetka krize namenila več kot 155 milijonov evrov humanitarne pomoči. Evropska komisija je ob tem Nacionalnemu prehodnemu svetu omogočila še dostop do 30 milijonov evrov za nujne stabilizacijske ukrepe, še okoli 50 milijonov evrov pa naj bi bilo na voljo za dolgoročnejše programe, še piše STA.