EU pozvala k globalni odpravi smrtne kazni

Notranjih in pravosodni ministri Evropske unije so podprli italijansko pobudo in pozvali h krepitvi prizadevanj za odpravo te smrtne kazni po vsem svetu.

Objavljeno
16. januar 2007 15.52
Dresden - Smrtna kazen je nesprejemljiva, je danes ob sklepu tridnevnega neformalnega srečanja notranjih in pravosodnih ministrov v Dresdnu vnovič poudarila Evropska unija in pozvala h krepitvi prizadevanj za odpravo te kazni po vsem svetu. Ministri so želeli s pozivom k odpravi smrtne kazni posredovati "močan signal" tudi državam, ki to obliko kazni dopuščajo, je po srečanju ministrov poudaril pravosodni minister Lovro Šturm.

Vprašanje smrtne kazni je še posebej aktualno po usmrtitvi nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina konec minulega leta in njegovih soobsojencev, Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja, ki so ju obesili ta ponedeljek.

Ministri so s tem danes podprli italijansko pobudo o splošnem moratoriju na smrtno kazen. V povezavi s tem ministri podpirajo tudi napore za uvrstitev resolucije o moratoriju na smrtno kazen na dnevni red enega prihodnjih zasedanj generalne skupščine Združenih narodov, je povedal minister Šturm.