EU proti drogam v Afganistanu

Zunanji ministri EU so podprli strategijo afganistanske vlade za boj proti drogam in države Članice so pozvali k preprečevanju proizvodnje in trgovanja z drogo v Afganistanu, ki naj bi lani proizvedel 90 odstotkov opija na svetu.

Objavljeno
05. marec 2007 17.00
Afganistanska vojaka
Bruselj - Trgovina z drogo ima "uničujoč učinek na stabilnost in varnost Afganistana in regije pa tudi na mednarodno skupnost, vključno z državami Evropske unije", so danes v Bruslju opozorili zunanji ministri Evropske unije. Ministri so zato podprli strategijo afganistanske vlade za boj proti drogam in države članice pozvali, naj sledijo že začrtanim smernicam unije za preprečevanje proizvodnje in trgovanja z drogo v Afganistanu, ki naj bi lani proizvedel 90 odstotkov opija na svetu.

Represivni ukrepi vojne z drogami

Ministri podprli razvoj pravne države, razvijanje policije in sodišč
Ministri so tako podprli prizadevanja afganistanske vlade za spodbujanje načel pravne države z razvijanjem policije, sodišč, izboljševanje razmer v zaporih in reformo pravosodnega sistema, pri čemer so pozdravili programe Evropske komisije za finančno pomoč pri reformi pravosodja in uresničevanju strategije za boj proti drogam.

Evropska policijska misija

Obrambni ministri unije so na neformalnem zasedanju v Wiesbadnu minuli teden prižgali zeleno luč za policijsko misijo unije v Afganistanu, za katero so se sicer zunanji ministri načelno dogovorili na februarskem zasedanju. Misija približno 160 evropskih policistov naj bi pomagala oblikovati afganistansko policijo pod vodstvom Afganistancev.

Urad Združenih narodov za droge in kriminal je medtem opozoril, da bi pridelava maka leta 2007 po lanskem rekordu lahko še narasla. Po podatkih danes objavljenega poročila naj bi do rasti prišlo v več afganistanskih provincah, vključno s Helmandom, kjer pridelajo največ te rastline, po rezultatih nedavne študije pa obseg trgovine z makom narašča predvsem na območjih, kjer vladajo slabe varnostne razmere. Pridelava opija je leta 2006 v primerjavi s predhodnih letom narasla za kar 59 odstotkov.