»EU se odziva kot Muppet Show«

Prvi stalni predsednik EU Herman Van Rompuy se je moral danes v razpravi z evropskimi poslanci v Bruslju braniti pred očitki, da je odzivanje EU na dogodke v Egiptu kot "Muppet Show", odzivanje na krizo evra pa "igra z vžigalicami na kopici sena" pod taktirko Nemčije in Francije.

Objavljeno
08. februar 2011 18.51
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Bruselj - Herman Van Rompuy je danes z vodji političnih skupin v Evropskem parlamentu razpravljal o sklepih vrha unije minuli petek, na katerem sta bila v ospredju Egipt in evro, čeprav je bil prvotno posvečen energiji in inovacijam. Tudi v današnji razpravi sta bila v ospredju evro in Egipt, poroča STA.

Tako vodja evropskih socialistov in demokratov Martin Schulz kot vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt sta ostro kritizirala pokroviteljsko obnašanje Nemčije in Francije, češ da vsem drugim državam vsiljujeta svoj načrt odzivanja na krizo. Verhofstadt je ob tem poudaril, da je vsem jasen "skrivni dogovor", po katerem se bo sklad za zaščito evra okrepil le, če bo sprejet nemško-francoski pakt. "To je zelo nevarno. To je igranje z vžigalicami na kopici sena. In ta kopica sena so finančni trgi," je opozoril.

Obenem je prvi mož evropskih liberalcev ostro kritiziral način predstavitve nemško-francoskega dokumenta, češ da ga je sam dobil 24 ur pred začetkom vrha, nekateri evropski voditelji pa so petkovo zasedanje začeli, ne da bi ga dobili. Nemčija in Francija naj bi na vrhu predstavili "pakt za konkurenčnost", ki vključuje šest predlogov za "zbližanje ekonomskih politik s ciljem krepitve konkurenčnosti", med njimi uskladitev pokojninskih sistemov in odpravo indeksacije plač, še piše STA.

Van Rompuy je danes te kritike odločno zavrnil, češ da za Evropski svet ne obstaja nikakršen nemško-francoski papir. Ko mu je Schultz s papirjem pomahal pred nosom, pa je odvrnil, da je to besedilo "videl", a da po njegovem razumevanju to ni nemško-francoski dokument. Poleg tega je Van Rompuy zatrdil, na vrhu ni bilo govora o tem dokumentu. Države članice bodo po njegovih besedah razpravo o zbližanju ekonomskih politik začele "z nič" in ne na podlagi tega papirja; posvetovanja o tem se bodo po njegovih navedbah začela prihodnji teden.

Živahna je bila tudi razprava o Egiptu

Schulz je vlogo EU pri odzivanju na dogodke v Egiptu primerjal z vlogo balkonskih komentatorjev Statlerja in Waldorfa v Muppet Showu, ki "komentirata vse, pa ju nihče ne jemlje resno". "Približno taka je vloga EU," je, kot poroča STA, dejal.

Tudi prvak največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke, Joseph Daul je izpostavil podobno, a na manj slikovit način. Obžaloval je, da ima EU visoko zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton, nekatere države članice pa še vedno podajajo ločene izjave. Van Rompuy je priznal, da je unija v odzivu na dogodke v Egiptu govorila "razpršeno" in "morda s preveč glasovi", a obenem izpostavil, da je kljub temu podala enako, jasno in močno sporočilo podpore ljudem v Egiptu.

Poleg tega je Van Rompuy v povezavi s politiko unije do Egipta spomnil, da do nedavnega na sploh ni bilo kaj dosti slišati o človekovih pravicah v Egiptu. "Bodimo pošteni," je pozval, češ da še pred nekaj tedni Egipt ni bil tema v uniji, sploh ne z vidika človekovih pravic.

Van Rompuy je, kot piše STA, tudi obžaloval, da so evropski poslanci želeli razpravljati predvsem o postopkovnih in institucionalnih vprašanjih, ne pa o vsebini.