EU se pogaja z Ukrajino

Predstavniki Evropske unije so v Kijevu začeli pogajanja o novem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju med unijo in Ukrajino, ki bo prihodnje leto nadomestil sedanjega.

Objavljeno
06. februar 2007 16.48
Ukrajinski premier Viktor Yanukovič in nemški zunanji minister Valter Steinmeier sklepata sporazum o sodelovanju
Kijev - Evropska unija je z današnjim obiskom njenih predstavnikov v Kijevu začela pogajanja o novem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju med unijo in Ukrajino, ki bo prihodnje leto nadomestil sedanjega. " Pripravljeni smo pravočasno začeti pogajanja o okrepljenem sporazumu med EU in Ukrajino," je po srečanju z ukrajinskim premierom Viktorjem Janukovičem dejal predstavnik predsedujoče EU, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Konkretno se bodo pogajanja o novem sporazumu, katerega glavni cilj je vzpostavitev prostotrgovinskega območja, začela v začetku marca, je pojasnil Steinmeier. Kot je dodal, je "demokratična, pravnodržavna in gospodarsko uspešna" Ukrajina v interesu EU, zato je danes dober dan za odnose med stranema.
Janukovič je začetek pogajanj pozdravil, hkrati pa izrazil razočaranje, ker nov sporazum ne pomeni, da je Ukrajina bližje članstvu v EU. Zaradi tega se je pri številnih Ukrajincih pojavilo "določeno razočaranje", saj so prepričani, da bi morala biti EU odprta za vse države, ki spoštujejo načela pravne države, je pojasnil.

Unija se je o mandatu za začetek pogajanj o novem sporazumu z Ukrajino dogovorila na januarskem zasedanju zunanjih ministrov EU. Ministri so se zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o novem sodelovanju z Ukrajino v okviru krepitve evropske sosedske politike, hkrati pa so poudarili, da novo, okrepljeno partnerstvo naj ne bi "nikakor predpostavljalo razvoja prihodnjih odnosov med EU in Ukrajino", na primer članstva v uniji.

Novi sporazum bo nadomestil tistega iz leta 1998, ki mu prihodnje leto poteče veljava. Poleg okrepljenega trgovinskega sodelovanja vključuje tesnejše sodelovanje med EU in Ukrajino na področju varnosti, pravosodja, energetike in vizumske politike. Pogoj za dokončno sklenitev novega sporazuma je sicer članstvo Ukrajine v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), kar bi se po ocenah Janukoviča lahko zgodilo do srede letošnjega leta.
Kdaj bi bilo lahko vzpostavljeno prostotrgovinsko območje, ni znano. "Ne smemo prehitevati dogodkov, temveč se moramo posvetiti realističnemu delovnemu programu," je pojasnil Steinmeier, ki je na obisku v Kijevu v spremstvu portugalskega zunanjega ministra Manuela Loba Antunesa.