EU skrbi za pirotehniko

Evropska komisija je danes predlagala uskladitev pravil za prevoz nevarnih snovi v Evropi, da bi tako čim bolj olajšala delo prevoznikom in ostalim vpletenim v to storitev.

Objavljeno
22. december 2006 14.38
Jacques Barrot
Bruselj - Evropska komisija je danes predlagala uskladitev pravil za prevoz nevarnih snovi v Evropi, da bi tako čim bolj olajšala delo prevoznikom in ostalim vpletenim v to storitev. V skladu s predlogom bi v skupno zakonodajo vključili vse tri prevozne oblike - cestni, železniški in rečni promet, so sporočili iz Bruslja.

"Čez ozemlje Evropske unije se letno pretovori milijarda ton nevarnih snovi, vendar pa za cestni, železniški in rečni promet veljajo različna pravila," je pojasnil evropski komisar za promet Jacques Barrot. " Sodoben, raznovrsten način transporta zahteva usklajena pravila, ki bodo prevoz naredila varnejši, hitrejši in cenejši, hkrati pa bodo tudi zmanjšala administrativno delo vseh udeleženih," je dodal.

Trenutno v EU že obstaja zakonodaja za prevoz nevarnih snovi po cesti in železnici, a je ta močno razčlenjena, delno pa tudi že zastarela. Za rečni promet takšne zakonodaje še ni, čeprav bi z njo po navedbah Evropske komisije lahko pomembno zmanjšali tveganje nesreč, ki lahko imajo resne posledice.