EU verjame v češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe

EU išče rešitev za zahtevo češkega predsednika Vaclava Klausa po izvzetju iz Lizbonske pogodbe, obenem pa je prepričana, da bo tudi Češka ratificirala pogodbo, saj je Klaus pred kratkim nakazal, da bo dokument le podpisal.

Objavljeno
21. oktober 2009 20.37
Vaclav Klaus
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Stockholm - Evropska unija išče rešitev za zahtevo češkega predsednika Vaclava Klausa po izvzetju iz Lizbonske pogodbe, obenem pa je prepričana, da bo tudi Češka kot zadnja država ratificirala pogodbo, je danes dejal predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt.

 

"Po odprtju Vaclava Klausa glede ratifikacije ta konec tedna in po pogovorih, ki jih vodimo, verjamem v to, da bomo dosegli češko ratifikacijo, potem, ko uredimo, kar so zahtevali," je Reinfeldt dejal med novinarsko konferenco v Stockholmu.

 

Evroskeptični češki predsednik Klaus, ki mora še kot zadnji evropski voditelj podpisati Lizbonsko pogodbo, je v sobotni izdaji dnevnika Lidove noviny nakazal, da bo dokument le podpisal. "Vlak, ki nosi pogodbo, se premika tako hitro in je že tako daleč, da se ga ne da ustaviti ali vrniti, ne glede na to, kako bi si nekateri od nas tega želeli," je dejal.

 

Klaus, ki je ves čas zavlačeval s podpisom, je evropske partnerje nazadnje vznejevoljil s pogojevanjem svojega podpisa z izvzetjem Češke iz Listine temeljnih pravic, češ da bi ta preprečila morebitne ponovne zahteve po vrnitvi nepremičnin sudetskim Nemcem, ki so jih po drugi svetovni vojni izgnali iz tedanje Češkoslovaške.

 

Kot je glede tega danes dejal Reinfeldt, se znotraj EU trudijo najti rešitev za njegovo zahtevo. "S Čehi se posvetujem na različnih ravneh, da bi to dosegli in seveda se pogovarjamo tudi z drugimi državami članicami," je dejal Reinfeldt in izrazil pričakovanje, da bodo o vprašanju razpravljali na vrhu EU prihodnji četrtek.