EU vztraja pri embargu na prodajo orožja Kitajski

Evropska unija bo vztrajala pri prepovedi prodaje orožja Kitajski, vse dokler se v tej državi ne bo izboljšalo spoštovanje človekovih pravic.

Objavljeno
18. januar 2007 11.31
Peking - Evropska unija bo vztrajala pri prepovedi prodaje orožja Kitajski, vse dokler se v tej državi ne bo izboljšalo spoštovanje človekovih pravic, je zadnji dan tridnevnega obiska v Pekingu dejala evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner. "Prizadevamo si za ukinitev embarga. A za to so potrebne prave okoliščine," je dejala.

"Želeli bi si na primer, da Kitajska ratificira konvencijo Združenih narodov o državljanskih in političnih pravicah državljanov," je novinarjem danes v Pekingu pojasnila komisarka. "Prav tako si želimo izpustitve zapornikov s Trga nebeškega miru in ukinitve sistema prisilnega dela," je dodala Waldnerjeva.

EU je prepoved prodaje orožja uvedla po krvavi zadušitvi upora na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989, med katero so kitajske oblasti ubile več sto, če ne že več tisoč, neoboroženih protestnikov, ogromno pa se jih je zaradi udeležbe na protestu znašlo v zaporu. Peking si že več let prizadeva za ukinitev embarga, saj ga označuje za ostanek hladne vojne, ki ni v skladu s prizadevanji obeh strani za krepitev dvostranskih odnosov.

EU in Kitajska sta sicer v sredo v Pekingu začeli pogajanja o novem strateškem partnerstvu, ki naj bi nadomestilo sporazum o trgovinskih odnosih med stranema iz leta 1985. Po ocenah Ferrero-Waldnerjeve, ki je pogajanja začela s kitajskim zunanjim ministrom Li Zhaoxingom, bi lahko pogajanja, ki vključujejo področja od trgovine in okolja do kulture in mednarodnih vprašanj, trajala tudi do dve leti.