EU za register linij človeških izvornih celic

Glavni namen pobude EU komisije, ki je odobrila finančna sredstva za vzpostavitev evropskega registra linij izvornih celic iz človeških zarodkov, je zagotoviti izčrpen vir podatkov v EU.

Objavljeno
29. marec 2007 17.24
Komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik
Bruselj - Evropska komisija je danes odobrila finančna sredstva za vzpostavitev evropskega registra linij izvornih celic iz človeških zarodkov. Glavni namen te pobude, ki je del sedmega okvirnega programa Evropske unije za raziskave in tehnološki razvoj, je zagotoviti izčrpen vir podatkov o vseh linijah izvornih celic iz človeških zarodkov, ki so v uporabi v EU. Projekt registra je bil odobren za obdobje treh let, zanj pa je komisija predvidela sredstva v višini malo več kot milijon evrov.

V registru, v obliki javno dostopne spletne strani, bodo na voljo natančni podatki o linijah izvornih celic, informacije o kliničnih poskusih, podrobnosti o izvoru linij izvornih celic ter kontaktni podatki. V registru bodo tudi podatki o izvornih celicah, ki so v uporabi v projektih, ki jih financira EU. Teh je trenutno 81.
Register EU je najbolj obsežna tovrstna pobuda na svetu. V projektu sodeluje 10 držav, kjer se izvajajo raziskave na področju izvornih celic iz človeških zarodkov in kjer je dovoljeno ustvarjanje novih linij omenjenih celic, in sicer Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Španija, Švedska, Nizozemska ter Velika Britanija. V projektu bodo sodelovali tudi Izrael, Švica, Turčija, ZDA in Avstralija.

Potočnik: EU je stoodstotno zavezana k spoštovanju najvišjih etičnih standardov

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je ob tej priložnosti dejal, da je EU stoodstotno zavezana k spoštovanju najvišjih možnih etičnih standardov v izvajanju raziskovalnih projektov pod njenim okriljem, vključno z raziskavami izvornih celic iz človeških zarodkov.

"V okvirnem programu imamo stroga pravila, ki zagotavljajo preglednost uporabe izvornih celic iz človeških zarodkov. Register pri tem igra pomembno vlogo, saj zagotavlja najbolj učinkovito uporabo obstoječih linij izvornih celic, zaradi česar se lahko izognemo nepotrebnemu ustvarjanju novih linij," je še dejal Potočnik.

Bo proti degenerativnim boleznim

Linija izvornih celic iz človeških zarodkov je kultura oziroma umetno razmnožen skupek izvornih celic, ki ga pridobijo iz človeškega zarodka in nato v neskončnost povečujejo v laboratorijih.

Konec novembra 2006 je Evropski parlament potrdil sedmi okvirni program za raziskave in tehnološki razvoj, ki za obdobje 2007-2013 predvideva sredstva v višini 50,52 milijarde evrov. V poletnih mesecih lani je ta program zbudil nemalo etičnih razprav, in sicer zaradi možnosti financiranja raziskav na izvornih celicah iz človeških zarodkov. Nasprotniki so poudarjali, da je zarodek zametek življenja in zato nedotakljiv, zagovorniki tovrstnih raziskav pa so izpostavljali, da bi lahko tovrstne raziskave ponudile rešitev za številne degenerativne bolezni, ki tarejo ljudi v današnjem času.

Evropska komisija je zato okvirni program dopolnila s posebno deklaracijo, ki bo služila kot dodatna varovalka. V njej so med drugim izrecno prepovedane raziskave, katerih cilj je kloniranje človeka v reproduktivne namene ali sprememba genskega zapisa, prav tako pa tudi ustvarjanje človeških zarodkov le za namene raziskave, komisija pa ne bo podprla nobenega projekta raziskav na človeških izvornih celicah, ki bi vključeval uničenje zarodkov.