EU za sodelovanje s Kubo

EU se zavzema za okrepitev sodelovanja s Kubo. Bolehni kubanski voditelj Fidel Castro medtem nasprotuje Bushevi podpori proizvodnji teanola iz kmetijskih posevkov, ker ustvarja lakoto za tri milijone ljudi.

Objavljeno
04. april 2007 14.50
Castro: Bitka za zdravje še ni končana
Havana/Bruselj - Bolehni kubanski voditelj Fidel Castro je danes v kubanskem časniku Granma objavil že svoj drugi članek v tednu dni, v katerem nadaljuje temo iz članka, objavljenega 29. marca.

Castro nasprotuje Bushevi promociji etanola

Politika ameriškega predsednika Georgea Busha, ki promovira proizvodnjo etanola iz kmetijskih posevkov, obsoja tri milijone ljudi na lakoto, trdi Castro, čigar zdravje gre, kot kaže, na bolje.

V članku, ki ga mnogi sprejemajo kot znamenje, da dolgoletni kubanski voditelj, ki se v javnosti ni pokazal že več mesecev, res okreva, Castro komentira nedavno srečanje Busha z brazilskim predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo, na katerem sta se predsednika med drugim dogovarjala o sodelovanju pri promociji biološkega goriva etanola iz žit.

"Ta kolosalna izguba žit za proizvodnjo goriva bo bogatim državam prihranila manj kot 15 odstotkov letne porabe goriva za njihove požrešne avtomobile," piše Castro in se sprašuje, od česa bodo "revne države tretjega sveta" živele. Bushevi nameni, da bi proizvodnjo etanola iz žit razširili po vsem svetu, ne pomenijo nič drugega kot "globalizacijo genocida", saj bodo "več kot tri milijone ljudi" obsodili na stradanje, je še zapisali.

Bruselj upa na širši dialog med Kubo in EU

Vzpostavitev mehanizma za politične konzultacije med Španijo in Kubo, s katerim sta državi v torek obnovili dvostranske odnose, ki sta jih prekinili leta 2003, je Evropska komisija danes označila za "korak naprej".

Bruselj je ob tem izrazil upanje, da bo tovrsten dialog "odprl pot širšemu dialogu na evropski ravni". Komisija je izrazila zadovoljstvo in upa na nadaljnje pogovore med Evropsko unijo in Kubo.
"Dejstvo, da je prišlo do dogovora med Kubo in eno od članic unije je lahko pozitiven znak, če bodo kubanske oblasti podoben pristop uporabile tudi za celotno EU," poudarja komisija.

EU si prizadeva za vzpostavitev dialoga s političnimi in civilnodružbenimi dejavniki na Kubi

Kot je povedal tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj, si je unija ves čas prizadevala za vzpostavitev političnega dialoga z vsemi relevantnimi političnimi akterji na karibskem otoku - tako s civilno družbo kot z najvišjimi političnimi predstavniki. Po mnenju komisije je to namreč najboljši način za jasno predstavitev skupnega stališča EU, ki se ni spremenilo že vse od leta 1996.

To skupno stališče se po besedah Altafaja glasi, da je cilj EU v odnosih s Kubo "spodbuditi proces mirnega prehoda v sistem pluralistične demokracije, v katerem bodo zagotovljene človekove pravice in svoboščine". Po mnenju komisije je političen dialog toliko bolj zaželen, ker sankcije proti Kubi še posebej na področju spoštovanja človekovih pravic niso dale oprijemljivih rezultatov.

Kubanski voditelj Fidel Castro je leta 2003 prekinil sodelovanje z EU, potem ko je ta zaradi zatrtja kubanskih oporečnikov uvedla sankcije proti tej državi in jih leta 2005 nato prav na pobudo Španije zamrznila.

Kuba in Španija sta ob obisku španskega zunanjega ministra Miguela Moratinosa v torek podpisali dogovor o vzpostavitvi mehanizma za politične konzultacije, ki bodo vključevale tudi občutljivo vprašanje človekovih pravic. Moratinos je sicer prvi zunanji minister iz EU na obisku na Kubi po uvedbi sankcij leta 2003, ki jih je unija leta 2005 nato na poziv Španije zamrznila.

Castro se medtem posveča razmišljanju o globalnih problemih

Kot je še povedal Castro, je obdobje svojega okrevanja po operaciji na črevesju, zaradi katere je oblast v državi pred meseci prepustil svojemu bratu Raulu, posvetil razmišljanju o globalnih problemih, kot so energija, okolje in preživetje človeštva.

Bush želi s povečano proizvodnjo bioloških goriv, kakršen je etanol, zmanjšati energetsko odvisnost od nafte in od tujih izvoznic tega energenta. S Silvo sta tako v začetku marca podpisala sporazum o sodelovanju pri raziskavah in promociji biogoriv kot alternative nafti. Obe državi sicer skupaj proizvedeta 72 odstotkov svetovne ponudbe etanola, ki ga v ZDA izdelujejo iz koruze, v Braziliji pa iz energetsko učinkovitejšega sladkornega trsa.