»Evropa je v krizi, nad katero je treba hitro in učinkovito«

Poslanke in poslanci v Bruslju so medstrankarsko enotni.

Objavljeno
08. november 2011 14.22
Posodobljeno
08. november 2011 20.43
D. P.
D. P.

BRUSELJ – V okviru zasedanja finančnih ministrov celotne EU sta se francoski in nemški finančni minister, Baroin in Schäuble, danes prvič za zaprtimi vrati sestala tudi s člani odbora za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskem parlamentu. Na sestanku je bila tudi slovenska evroposlanka mag. Mojca Kleva.

Pomanjkanje demokracije

»Dandanes Evropa ni več le v ekonomski krizi, temveč tudi v krizi kredibilnosti. Vsakodnevno soočeni s hitrimi odločitvami, sprejetimi praktično le v dveh evropskih prestolnicah (nobena ni Bruselj), demokratičnega primanjkljaja ne čutijo le državljanke in državljani Unije, temveč tudi evropske poslanke in poslanci,« pojasnjuje po sestanku poslanka Kleva.

Kako nad krizo?

Cilj je jasen: »Krizne razmere je sicer res treba obvladati čim hitreje in čim bolj učinkovito, vendar to ne sme pomeniti, da se demokratičnim institucijam v političnem dialogu vloga zmanjšuje.«

Spodbujati rast, nova delovna mesta in investicije

Poslanke in poslanci v Bruslju so medstrankarsko enotni, da mora biti skupnostna metoda odločanja prisotna tudi pri najpomembnejših gospodarskih odločitvah. Evropski semester mora ostati glavni instrument usklajevanja proračunskih postavk, ki prek koordiniranih gospodarskih politik državam članicam omogoča bolj strukturiran in lažji izhod iz krize. Ob vsem tem pa Evropa ob prioritetnem saniranju javnih dolgov in bančnih primanjkljajev ne sme pozabiti tudi na politike spodbujanja rasti, novih delovnih mest in novih investicij.