Evropa se spominja žrtev terorizma

Poslanci Evropskega parlamenta so današnjo plenarno zasedanje v Strasbourgu začeli z minuto molka v spomin na žrtve terorističnih napadov v Madridu, Londonu in drugod po svetu.

Objavljeno
12. marec 2007 20.32
Študentka v ervopskem parlamentu ob spominu na žrtve teroristične napade
Strasbourg - Poslanci Evropskega parlamenta so danes plenarno zasedanje v Strasbourgu začeli z minuto molka v spomin na žrtve terorističnih napadov v Madridu, Londonu in drugod po svetu.

Poettering: Teroristična dejanja so napad na demokracijo in svobodo

Predsednik parlamenta Hans-Gert Poettering je ob tem poudaril, da so kakršnakoli teroristična dejanja kjerkoli po svetu "napad na demokracijo in svobodo" in teptajo temeljne evropske vrednote.
Za terorizem ni opravičila, Evropska unija in mednarodna skupnost pa se morata boriti proti terorizmu, je v uvodnem nagovoru na zasedanju dejal Poettering. Za učinkovit boj potrebujemo močno Evropo in tesno sodelovanje držav, je poudaril.

Poettering se je spomnil tudi novinarja Daniela Mastrogiacoma

Poettering je v govoru spomnil tudi na v Afganistanu nedavno ugrabljenega italijanskega novinarja Daniela Mastrogiacoma in na v Iraku ugrabljeno 61-letno Nemko, ženo iraškega zdravnika, in njenega sina. Izrazil je solidarnost njihovim svojcem, ugrabitelje pa pozval, naj jih takoj izpustijo.

Mladi so tudi sodelovali v spominu na žrtve terorističnih napadov v parlamentu

Še pred začetkom plenarnega zasedanja pa so poslanske klopi v Evropskem parlamentu zasedli mladi. Na slovesnosti ob evropskem dnevu spomina na žrtve terorizma so v parlamentu predstavljali svoje poglede na grožnje terorizma evropskim vrednotam. Na prireditvi je sodelovalo 500 otrok iz Londona, Strasbourga, Madrida in nemškega mesta Ortenau Kreis, nagovoril pa jih je tudi Poettering.