Evropska komisija danes o napredku držav na poti v EU

Evropska komisija bo predstavila poročila o napredku držav na poti v EU. Širitveni proces so letos zaznamovale težave z lizbonsko pogodbo, gospodarska kriza in dvostranska vprašanja.

Objavljeno
14. oktober 2009 13.11
Evropska komisija
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Bruselj - Evropski komisar za širitev Olli Rehn bo danes morda še zadnjič v tej vlogi predstavil poročila o napredku treh kandidatk za članstvo v EU - Hrvaške, Turčije in Makedonije, treh novih prosilk za status kandidatke - Črne gore, Albanije in Islandije, dveh potencialnih kandidatk, BiH in Srbije, ter Kosova, ki ima še vedno poseben status, saj ga je doslej kot samostojno državo priznalo le 22 članic sedemindvajseterice. Obenem bo Evropska komisija kot vsako leto predstavila tudi strateški dokument o širitvi za prihodnje leto.

Najbolje pripravljena in še vedno najverjetnejša 28. članica unije je Hrvaška, ki je pristopna pogajanja z EU začela pred štirimi leti. Evropska komisija ugotavlja, da se tehnična pogajanja slovenske sosede približujejo končni fazi in da bi lahko kandidatka, če bo pravočasno izpolnila vse pogoje, pogajanja končala prihodnje leto.

Dobra in edina res velika novica se letos obeta Makedoniji, ki ima po navedbah diplomatskih virov v Bruslju velike možnosti za to, da končno dobi priporočilo za začetek pristopnih pogajanj z EU, na kar čaka že od decembra 2005, ko je dobila status kandidatke.

Nezadostna prizadevanja v boju proti korupciji

Opozorila zaradi nezadostnih prizadevanj v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu so sicer rdeča nit v vseh poročilih o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU. Evropska komisija namreč ne bo pozabila lekcije, ki se je je naučila ob vstopu Romunije in Bolgarije v EU, ko je iz političnih razlogov pri ocenjevanju izpolnjevanja meril teh dveh držav na tem področju po mnenju nekaterih zamižala kar na obe očesi.

Dobra novica za širitveni proces EU je sicer potrditev lizbonske pogodbe na Irskem in Poljskem, s čimer je njena uveljavitev, ki naj bi med drugim omogočila nadaljnje širitve, na dosegu roke.