ECB: Rešilni pas ESM pripravljen tudi za Slovenijo

Slovenija bi med prvimi utegnila zaprositi za pomoč, menijo v evrski skupini, a Šušteršič še vedno zanika.

Objavljeno
08. oktober 2012 19.39
Posodobljeno
08. oktober 2012 21.00
ap*evro
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Luxembourg – Kljub novemu svežnju sprejetih ukrepov se Slovenija še vedno resno omenja kot država, ki bi utegnila kot ena izmed prvih zaprositi za pomoč novega mehanizma za stabilnost ESM.

Ko je avstrijska finančna ministrica Maria Fekter popoldne prišla na zasedanje evrske skupine v Luxembourgu, je pred časnikarji sicer izjavila, da je z denarno politiko ECB in kriznim menedžmentom že veliko narejenega za stabilizacijo denarne unije, a ob najbolj žgočih vprašanjih, kakršni sta Grčija in Španija, da poteka več razprav o Cipru in morda tudi o Sloveniji. »Najbrž bo s Cipra prišla prošnja za pomoč in Slovenija ima težave. Paziti moramo, da nam v Evropi dolgovi ne zrastejo čez glavo, temveč da jih bomo zmanjševali,« je povedala ministrica.

Na nastop Avstrijke se je nemudoma odzval slovenski minister za finance Janez Šušteršič, češ da »za zdaj še ne razmišljamo o tem, da bi morali uporabiti ESM«. Temu naj bi se poskušali ogniti. Operacijo, povezano z zakonom o upravljanju slabih bančnih terjatev, ki je bil sprejet prejšnji teden, bi lahko financirali sami, predvsem s prodajo tega premoženja in samih bank. V začetku bo po Šušteršičevih besedah sicer nastal javni dolg, a dokler se Slovenija lahko zadolžuje na trgih, bi bilo smotrno, da tako financira morebitne kapitalske injekcije bankam.

Pojavljanje Slovenije v družbi držav, ki bi utegnile zaprositi za pomoč, si minister razlaga z zapletenim gospodarskim položajem, razpravami o težavah pri izvajanju reform in obrestnimi merami na trgih, ki so na ravni Španije ali še više. Na področju javnih financ smo izpolnili pričakovanja z zmanjševanjem primanjkljaja. Slovenija sicer zagovarja stališče južnega krila denarne unije na čelu z Italijo, po katerem ECB ne bi smela vztrajati, da morajo države pred odločanjem o nakupu njihovih obveznic zaprositi za pomoč. To pomeni sprejetje strogih pogojev.

Finančni ministri so pred zasedanjem, na katerem so obravnavali predvsem Španijo, Grčijo in Ciper, blagoslovili začetek delovanja 700-milijardnega ESM.