Evropski parlament o ukrepih proti debelosti

Evropski parlament bo februarja glasoval o poročilu poslanca iz Belgije Frederiqueja Riesa (ALDE) z naslovom Podpiranje zdravega prehranjevanja in fizične aktivnosti.

Objavljeno
28. januar 2007 10.58
Bruselj - Evropski parlament bo februarja glasoval o poročilu poslanca iz Belgije Frederiqueja Riesa (ALDE) z naslovom Podpiranje zdravega prehranjevanja in fizične aktivnosti. V njem naj bi parlament države članice pozval k uradnemu priznanju debelosti kot kronične bolezni, piše na spletni strani parlamenta.

Med ukrepi, ki jih predlaga poročilo, so tudi obveščanje o učinkih nezdrave prehrane, zagotavljanje športnih dejavnosti v šolah ter zagotavljanje sredstev, ki bi šolam omogočila ponudbo zdravih obrokov namesto tradicionalno mastne hrane.

Evropejci s(m)o vse bolj debeli

Debelost v Evropski uniji že dobiva razsežnosti epidemije, piše v poročilu, v katerem naj bi evropski poslanci države članice pozvali k boljšem obveščanju državljanov o zdravem prehranjevanju, zagotavljanju zdravih šolskih obrokov ter spodbujanju ukvarjanja s športom.

Evropejci so vse bolj debeli: v EU je že 14 milijonov otrok s prekomerno telesno težo, tri milijone pa jih je predebelih. V nekaterih državah ima preveliko telesno težo že polovica odrasle populacije, predebelih pa jih je med 20 in 30 odstotkov.

Debelost in težave s telesno težo so med najbolj resnimi zdravstvenimi izzivi, s katerimi se sooča EU. Razlogi za razširjenost debelosti v EU pa so preprosti: Evropejci vedno več jemo in se premalo gibamo, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.
V nekaterih delih EU je predebelih 27 odstotkov moških in 38 odstotkov žensk, hitro narašča število otrok s prekomerno telesno težo, in sicer po podatkih do 400.000 na leto. Debelost je vzrok številnih bolezni, predvsem bolezni srca in ožilja.