Evropski parlament podprl nadzorovano suverenost Kosova

Poslanci Evropskega parlamenta so na zasedanju v Bruslju s 490 glasovi za, 80 proti in 87 vzdržanimi sprejeli poročilo o prihodnosti Kosova in vlogi Evropske unije na območju.

Objavljeno
29. marec 2007 21.12
Bruselj - Poslanci Evropskega parlamenta so na zasedanju v Bruslju s 490 glasovi za, 80 proti in 87 vzdržanimi sprejeli poročilo o prihodnosti Kosova in vlogi Evropske unije na območju. Poročilo podpira načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, saj ocenjuje, da predstavlja ta najboljšo rešitev za stabilnost in nadaljnji razvoj celotne regije.

Poročilo poudarja, da je " suverenost pod nadzorom mednarodne skupnosti najboljša možnost" za trajen mir v pokrajini. Dokument se tudi zavzema za evropsko prihodnost Kosova in Srbije, pri mednarodnih pogajanjih o ureditvi vprašanja pa bi morala imeti EU osrednjo posredniško vlogo.

Poslanci so v poročilu izrazil tudi pričakovanje, da bo Varnostni svet ZN hitro sprejel novo resolucijo, ki bo nadomestila resolucijo 1244, sedanjo pravno podlago za status pokrajine. Poslanci poudarjajo, da rešitev na Kosovu ne bo postavila precedensa v mednarodnem pravu, saj je Kosovo pod upravo ZN od leta 1999 in resolucija Varnostnega sveta 1244 že vsebuje določbe o potrebi po rešitvi vprašanja končnega statusa Kosova. Okoliščine, povezane s Kosovom, tako nikakor niso primerljive z razmerami v drugih konfliktnih regijah, ki niso pod upravo ZN, je zapisano v poročilu.

Poslanci se v poročilu med drugim zavzemajo tudi za oblikovanje misije evropske varnostne in obrambne politike na Kosovu, ki bi prispevala k izvajanju dogovora o statusu pokrajine. Misija bi morala imeti na voljo vsa potrebna sredstva za izvajanje svojega mandata, še navaja poročilo.

Kosovska vlada zadovoljna z odločitvijo EP

Kosovska vlada premiera Agima Cekuja je pozdravila odločitev Evropskega parlamenta. "S podporo načrtu posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija in s tem suverenosti Kosova pod nadzorom mednarodne skupnosti je Evropski parlament podprl rešitev, ki je v skladu z željo ljudstva na Kosovu po neodvisni in suvereni državi," je zapisano v sporočilu vlade v Prištini.