Evropski parlament zavrnil predloge resolucije o svobodi obveščanja

Evropski parlament je zavrnil vse predloge resolucije o svobodi obveščanja v Italiji in drugih članicah EU. Med drugim tudi resolucijo proti medijski nadvladi italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Objavljeno
21. oktober 2009 19.11
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Strasbourg - Evropski parlament je zavrnil vseh devet predlogov resolucije o svobodi obveščanja v Italiji in drugih članicah EU. Med drugim je s tesno večino zavrnil resolucijo proti medijski nadvladi italijanskega premiera Silvia Berlusconija, ki so jo predlagali socialisti, liberalci, Zeleni ter Evropska združena levica in Zelena nordijska levica.

 

Skupna resolucija levousmerjenih strank med drugim kritizira vladni pritisk in ustraševanje medijev v Italiji. Med drugim v njej piše tudi, da bi razmere v Italiji lahko vplivale tudi na vso Evropo, pri čemer bi nedejavnost EU na tem področju lahko postavila pod vprašaj verodostojnost unije pri zaščiti temeljnih pravic. Resolucija tudi poziva k oblikovanju evropske zakonodaje za zaščito pluralizma v medijih in za preprečevanje konfliktov interesov.

 

Desnica v parlamentu na čelu z največjo skupino, Evropsko ljudsko stranko, je sicer neuspešno skušala preprečiti današnje glasovanje o omenjeni resoluciji. Kot so trdili, medijski koncerni niso zgolj italijanski problem.

 

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, je bil najprej zavrnjen skupni predlog Evropske ljudske stranke (EPP), konservativcev (ECR) in Evrope svobode in demokracije (EFD) s 322 glasovi proti, 297 za in 25 vzdržanimi glasovi. Proti besedilu socialistov (S&D), liberalcev (ALDE), Zelenih ter Evropske združene levice in Zelene nordijske levice (GUE/NGL) je glasovalo 338 poslancev, 335 jih je bilo za, 13 pa vzdržanih. Zavrnjene so bile tudi vse ostale resolucije posameznih skupin. Za sprejetje resolucije je potrebna navadna večina glasov od skupno 736 poslancev.

 

Današnje glasovanje je pokazalo, da v Evropskem parlamentu glede vprašanja svobode obveščanja ni enotnosti. Po mnenju italijanskega poslanca Niccola Rinaldija iz vrst liberalcev (ALDE) je bilo glasovanje zgodovinsko, saj je pokazalo, da je parlament razdeljen. Poslanec pa je kljub vsemu zadovoljen, saj je, kot je dejal po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, resolucija vsaj povečala osveščenost glede prevelike koncentracije medijev.

 

Mario Mauro (EPP), sicer tesen sodelavec italijanskega premiera, pa je pred današnjim glasovanjem levico obtožil "političnega izkoriščanja" in poudaril, da obstajajo še večji medijski imperiji od Berlusconijevega Mediaseta, kot sta skupini Murdoch ali Bertelsmann.

 

Razprava o medijski svobodi v Italiji je potekala 8. oktobra, ko je več političnih skupin v Evropskem parlamentu predlagalo sprejetje evropske zakonodaje, ki bi omejila koncentracijo lastništva v medijih. Desnica v parlamentu je predlog označila za "manever" proti italijanskemu premieru.

 

Zagovorniki omejitve koncentracije lastništva v medijih opozarjajo, da v EU prihaja do napadov na pluralizem medijev, zlasti na televizijo. Nekateri poslanci pa so v razpravi izrecno opozorili tudi na problem Italije, "edine države, v kateri je največji podjetnik v medijih hkrati šef vlade".