Evropski tisk o usmrtitvi Huseina

Evropski tisk - bolgarski časnik Dnevnik, italijanski dnevnik Corriere della Sera in španski El Mundo - komentira usmrtitev nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Objavljeno
03. januar 2007 12.05
Sadam Husein na sojenju
Sofija/Rim/Madrid - Evropski tisk komentira usmrtitev nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina. Bolgarski časnik Dnevnik ugotavlja, da je razprava o usmrtitvi nesmiselna, italijanski dnevnik Corriere della Sera pa, da je usmrtitev pokazala na brutalnost sodobnih komunikacijskih sredstev. Španski El Mundo medtem ocenjuje, da je škandalozna usmrtitev iz Huseina naredila mučenca.

Kakšne bodo posledice usmrtitve?

Dnevnik: Husein je eden redkih diktatorjev sedanjosti, ki ga je k pokori prisililo lastno ljudstvo, čeprav po zelo spornem sodnem postopku. Zagovarjanje ali nasprotovanje usmrtitvi je v tem primeru brez pomena, saj je pomembneje, ali bo imela njegova usmrtitev pozitivne ali negativne posledice na zaustavitev nasilja v Iraku. Za mnoge je tako to konec sage o simbolu neuspeha ZDA, za druge pa spomin na to, da mora tudi Zahod razmisliti o tem, kako je sodeloval z diktatorjem iz Bagdada. Morda bi si Husein zaslužil postopek pred mednarodnim sodiščem, kakršno je tisto v Haagu. Vendar, ali je takšno sodišče Srbe ozdravilo nacionalizma?

Izvršitev spominjala bolj na linč kot na izvršitev sodbe

Corriere della Sera: Se lahko iz obscenega spektakla usmrtitve Sadama Huseina rodi kaj uporabnega? Morda. Smrt krvi željnega iraškega diktatorja sama po sebi naše vesti ni preveč vznemirila, je pa to povzročila izvršitev smrtne kazni, ki je bolj spominjala na linč kot na izvršitev sodbe. Staro vprašanje smrtne kazni za premagane mučitelje nam je postreglo z brutalnostjo sodobnih komunikacijskih sredstev. Kdor mora skrbeti za pravico, se ne sme spustiti na nivo kriminalca, četudi gre za nekdanjega tirana. Na tem principu je v Evropi dozorelo zavračanje smrtne kazni, ki jo pri mnogih še krepijo verska čustva. Zato sedaj obstajata dva cilja: Pospešiti razvoj zavesti in vzpostaviti več mednarodnih sodišč, ki ne bodo izrekala smrtnih kazni z obešanjem.

Ugled iraške vlade je že močno načet

El Mundo: Proces proti Huseinu in njegova usmrtitev sta bila od vsega začetka farsa. Nekdanjega diktatorja so obesili zaradi zločinov, ki jih je storil, ko je še lahko računal na podporo Zahoda. S škandalozno usmrtitvijo si je sedanja irška vlada storila samo še več škode. Ugled sedanje iraške vlade je bil tako doma kot v tujini že predtem močno načet. Vladi je uspelo, da je enega najbolj krvoločnih diktatorjev naredila za mučenca. Sedaj pa se kaže tudi, da je bila usmrtitev v celoti napaka.