Facebook izdal poročilo o zahtevkih po posredovanju podatkov

Največ zahtevkov po posredovanju podatkov o uporabnikih je prišlo iz ZDA, iz Slovenije skupno 6.

Objavljeno
27. avgust 2013 19.46
NSA Facebook
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Spletno družabno omrežje Facebook je izdalo poročilo o uradnih zahtevkih po posredovanju podatkov o njihovih uporabnikih, ki jih oblasti izdajo v okviru kriminalnih preiskav in zagotavljanja nacionalne varnosti. Glede na pretekla poročila Twitterja in Googla ne preseneča, da je največ tovrstnih zahtevkov v prvi polovici letošnjega leta prišlo iz Združenih držav Amerike.

Facebook v poročilu Global Government Requests Report navaja, da so ZDA v zadnjih šestih mesecih na njih naslovile med 11.000 in 12.000 uradnih zahtevkov, ki so se nanašali na 20.000 oziroma 21.000 uporabnikov njihovega spletnega omrežja. V 79 odstotkih primerov so oblastem v skladu z zakonodajo posredovali del ali vse podatke o aktivnostih uporabnika na Facebooku. Iz Slovenije so v istem obdobju dobili 6 uradnih zahtevkov, ki so se nanašali na 8 posameznih uporabnikov. Podatke so posredovali v 50 odstotkih primerov.

Poročilo za zdaj razkriva države, število zahtevkov, število posameznikov, na katere se zahtevki nanašajo in odstotek primerov, v katerih je moral Facebook posredovati podatke. Poleg ZDA v številu zahtevkov izstopajo še Indija, Francija, Nemčija, Italija in Velika Britanija.

V sporočilo za javnosti upravitelji družabnega omrežja obljubljajo, da bodo v prihodnje poročila redna in bolj podrobna. Kot so pojasnili, jim namreč za zdaj ameriška zakonodaja dovoljuje zgolj objavo skopih statističnih podatkov. »Še naprej bomo pritiskali na ameriško vlado, da nam bo dovolila večjo stopnjo transparentnosti, ko gre za te zahtevke /…/ dodatne informacije za ZDA bomo objavili takoj, ko dobimo pravno dovoljenje za to,« so zapisali.