Fajsal zanikal savdsko podporo sunitov

Savdski zunanji minister, princ al Fajsal, je v Rijadu zanikal govorice, da naj bi Savdska Arabija v iraškem medetničnem konfliktu podprla sunite ob umiku ameriških vojske.

Objavljeno
19. december 2006 16.34
Predsednik ZDA George Bush in britanski premier Tony Blair
Rijad/London - Savdski zunanji minister, princ Saud al Fajsal je danes v Rijadu zanikal govorice, da naj bi Savdska Arabija v iraškem medetničnem konfliktu podprla sunite, če bo prišlo do umika ameriških vojakov. "Že vse od začetka krize v Iraku in oblikovanja vlade (v Bagdadu) savdsko kraljestvo zatrjuje, da bo obdržalo enak odnos do vseh iraških frakcij," je zatrdil Saud Al Fajsal.

Al Fajsal se je s tem odzval na vse glasnejše govorice, da naj bi sunitska Savdska Arabija podprla iraške sunite, ker naj bi Iran podpiral tamkajšnje šiite. Do tega naj bi prišlo, če bi se ZDA umaknile iz Iraka in državo prepustile državljanski vojni med šiiti in suniti. Princ Saud al Fajsal je ob tem še zatrdil, da so v Rijadu zainteresirani za "sodelovanje z vsakim, ki želi ohraniti enotnost in neodvisnost Iraka".

Analitiki za savdijsko prisotnost v Iraku po umiku Američanov

Analitiki menijo, da Savdijcem po umiku ZDA iz Iraka ne bo preostalo nič drugega, kot da posežejo vmes, če se bo medversko nasilje nadaljevalo.

Govorice o savdski intervenciji ob morebitnem umiku ZDA iz Iraka je sprožil članek Washington Posta prejšnji mesec, v katerem je nek svetovalec savdskega veleposlaništva v Washingtonu posvaril, da bo Savdska Arabija posredovala, "če bodo šiiti ob podpori Irana še naprej morili iraške sunite". Do članka je sicer prišlo neposredno po nenapovedanem obisku ameriškega podpredsednika Dicka Cheneya v Rijadu.

Zaradi omenjenih govoric so minuli petek v Iranu že izrazili zaskrbljenost. "Določene države pošiljajo neprave signale, da bodo ZDA ovirale, če bodo sprejele pravo odločitev in zapustile Irak," je dejal sekretar iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost Ali Laridžani.

Chatham House: - Tony Blairju ni uspelo spremeniti z politike Georgea Busha v Iraku

Britanskemu premieru Tonyju Blairu ni uspelo vplivati na zunanjo politiko ameriškega predsednika Georgea Busha, ugotavlja mislišče Catham House. Britansko mislišče meni, da je bila invazija na Irak leta 2003 "strašna napaka", katere posledice bodo še dolgo časa zaznamovale mednarodne odnose.

"Koreniti poraz Blairove zunanje politike, kljub vojaškim, političnim in finančnim žrtvam Velike Britanije, je v nesposobnosti te politike, da bi na kakršenkoli pomenljiv način vplivala na Bushevo administracijo," ocenjuje avtor članka, direktor inštituta Victor Bulmer-Thomas, ki Blaira obenem obtožuje, da je precenil svoj vpliv v Washingtonu. " Dvostranski odnosi z ZDA so za Veliko Britanijo morda 'posebni', ZDA pa jih nikoli niso opisale kot kaj več kot 'tesne'," še piše. Ne glede na to, kolikšen vpliv ima Blair na Busha, pa avtor članka postavlja tudi vprašanje, ali je bil ta vpliv najbolje izkoriščen.

Glede Iraka Bulmer-Thomas meni, da je bilo zanašanje na argument obstoja orožja za množično uničevanje v tej državi kot utemeljitev za invazijo "strašna napaka". Ali je Blair vedel, da so bile te obtožbe "prenapihnjene ali celo izmišljene", pa ni ne potrjeno ne ovrženo, še opozarja.

Britanski premier bi se moral obrniti k Evropi

Vsekakor pa se bo moral prihodnji britanski premier v svoji zunanji politiki bolj osredotočiti na Evropo, ZDA pa ne bo več mogel nuditi "brezpogojne podpore", meni avtor članka. Kar po oceni Bulmer-Thomasa pravzaprav ustreza tudi ZDA, saj si te želijo Evropsko unijo, ki bi bila sposobna bolj prispevati k mednarodni politiki in varnosti, za to pa jim bo prav prišla vlada, katere diplomatski aparat bo lahko zbral podporo EU.

Britanska vlada se je na omenjeno kritiko že odzvala, meneč, da mednarodni odnosi ne delujejo po načelu quid pro quo. Ideja, na kateri temelji članek, je "preprosto zmotna", je menila britanska zunanja ministrica Margret Beckett ter poudarila, da je vpliv Tonyja Blaira v zunanji politiki še vedno znaten.