Kolumbija: ubili vodjo uporniške skupine Farc

Alfonso Cana je umrl v spopadu s kolumbijsko vojsko. Njegov naslednik je najverjetneje že izbran.

Objavljeno
05. november 2011 07.28
Posodobljeno
05. november 2011 08.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Bogota − Kolumbijske sile so med protigverilsko operacijo ubile vodjo levičarske uporniške skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) Alfonsa Cana. »Vojska je dosegla enega svojih najpomembnejših ciljev,« je za lokalni radio povedal Alberto Gonzalez Mosquera, guverner province Cauca, kjer je bil ubit prvi mož kolumbijskih gverilcev.

Smrt vodje Farca je potrdil tudi vir iz vojaške obveščevalne službe, ki pa podrobnosti ni mogel pojasniti. Po drugi strani je admiral Roberto Garcia za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da je Cano skupaj s še štirimi uporniki umrl v zgodnjih jutranjih urah, medtem ko je poskušal pobegniti iz bunkerja, ki ga je napadla kolumbijska vojska. Vojaške sile so v bunkerju sicer našle več računalnikov in precejšnjo zalogo denarja, med drugim tudi dolarje in evre.

Uspeh kolumbijske vojske je velika zmaga za predsednika Juana Manuela Santosa, ki je Canovo smrt že označil za »najhujši udarec organizaciji v njeni celotni zgodovini«.

Novi vodja najverjetneje že znan

Cano, učeni ideolog kolumbijskih upornikov s pravim imenom Guillermo Leon Saenz Vargas, je vodenje skupine prevzel marca 2008 po smrti prejšnjega moža številka ena − Manuela Marulande Veleza. Na vrhu seznama najbolj iskanih ljudi v Kolumbiji se je znašel septembra 2010, ko je v bombnem napadu umrl vojaški poveljnik upornikov Jorge Briceno.

Njegova smrt pa nikakor ne pomeni konca za organizacijo. Kot je povedal glavni mirovni pogajalec nekdanjega kolumbijskega predsednika Andresa Pastrane, Victor Ricardo, ima Farc namreč vzpostavljeno vojaško hierarhijo, kar pomeni, da je nekdo vselej na vrsti za napredovanje. Po njegovih besedah bi prihodnji voditelj kolumbijskih upornikov tako lahko postal bodisi Ivan Marquez bodisi mož po imenu Timošenko.

Uporniška skupina Farc je najstarejša skupina gverilcev v Kolumbiji, ki po mnenju analitikov šteje med 8000 in 9000 članov. Levičarska skupina je v vojni z vlado vse od ustanovitve leta 1964. Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je začela s svojo kampanjo ugrabljanja talcev, ki so nato služili v pogajanjih za izmenjavo ujetnikov. Sprva so ugrabljali le vojake, na začetku devetdesetih let pa so vse pogosteje začeli ugrabljati tudi civiliste in politične voditelje. Med drugim so tako ugrabili tudi nekdanjo predsedniško kandidatko Ingrid Betancourt, ki so jo julija 2008 skupaj s še nekaj drugimi ujetniki naposled rešili komandosi, ki so se izdajali za humanitarne delavce.

Leto 2008 je Farc sicer utrpel več izgub. V operaciji kolumbijskih sil na ozemlju Ekvadorja je najprej umrl drugi mož organizacije Raul Reyes − zaradi tega je sicer izbruhnil diplomatski spor med Kolumbijo in Ekvadorjem in za kratek čas se je zdelo, da je Latinska Amerika tik pred vojno −, nato pa je slab mesec za tem umrl še Marulanda Velez.