Fatah in Hamas izbrala kandidate za vlado

Fatah in Hamas sta izbrala svoje kandidate za sestavo nove palestinske vlade. Sledijo predstavitve kandidatov in pogajanja med obema gibenjema.

Objavljeno
04. marec 2007 19.14
Ismail Hanija govori pristašem Hamasa
Gaza - Fatah, gibanje palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, je danes izbralo svoje kandidate za prihodnjo palestinsko vlado narodne enotnosti. Gibanje Hamas premiera Ismaila Hanije je svoje kandidate izbralo v soboto, še danes pa naj bi se Hanija in Abas sestala v Gazi na pogovorih o novi vladi.

Hanija in Abas naj bi govorila predvsem o izbiri notranjega ministra in namestnika premiera, o čemer se gibanji še nista uspeli dogovoriti. Abas naj bi ostal v Gazi več dni, dokler ne bodo dosegli dogovora o novi vladi, so sporočili viri v Fatahu.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Fataha v Gazi, je Fatah za člane vlade izbral "nove obraze", drugih podrobnosti pa ni povedal.

Hamas je seznam 12 kandidatov predstavil premieru Haniji v soboto. Sedem jih prihaja z Zahodnega brega, pet pa z območja Gaze, je povedal tiskovni predstavnik Hamasa Salah Bardavil. V skladu z dogovorom o oblikovanju vlade narodne enotnosti lahko Hamas imenuje 12 ministrov, med njimi tri neodvisne, Abasovo gibanje Fatah pa osem, med njimi dva neodvisna.

Vlada narodne enotnosti mora biti v skladu s palestinsko zakonodajo oblikovana v roku petih tednov po imenovanja mandatarja. Abas je 15. februarja za mandatarja imenoval dosedanjega premiera Hanijo. Fatah in Hamas pa sta dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti podpisala 8. februarja v savdski Meki.