FBI preiskuje uboj prijatelja Litvinenka

Ameriška zvezni preiskovalni urad FBI in policija preiskujeta okoliščine uboja ameriškega strokovnjaka za rusko obveščevalno službo Paula Joyala.

Objavljeno
05. marec 2007 19.31
Uslužbenec FBI
Washington - Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI in policija preiskujeta okoliščine uboja ameriškega izvedenca za rusko obveščevalno službo Paula Joyala, ki so ga prejšnji četrtek večkrat ustrelili neznanci na poti domov v predmestju ameriške prestolnice. Loyala so ubili potem, ko je seznanil javnost, da je poznal nekdanjega KGB-jevega agenta Aleksandarda Litvinenka. Triinpetdesetletnega Joyala so neznanci napadli, močno ranili in mu medtem, kakor še trdijo preiskovalci, ukradli osebne stvari, poroča BBC.

Kremelj lahko odkrije kogarkoli

Štiri dni pred ubojem je Joyal za televizijo NBC povedal, da je bil prijatelj z nekdanjem ruskim agentom, ko je le ta večkrat obiskal London. Joyal je takrat dejal: „Kdorkoli, ki sporoči nekaj o politiki Kremlja drugemu človeku, če to kdorkoli kjerkoli stori, te bodo našli in te utišali - na najbolj grozljiv način seveda“. FBI je povedal, da le pomaga policiji okrožja Prince George v preiskavi, sam pa primera ne preiskuje.

Paul Joyal je bil nekdanji policijski uradnik in svetovalec na področju posredovanja informacij gospodarskim družbam, ki so hotele vlagati v gospodarstva republik nekdanje Sovjetske zveze.