Federacija BiH končno dobila novo vlado

Predstavniški dom parlamenta Federacije BiH je ponovno imenoval novo vlado, potem ko je prejšnjo pred tednom dni suspendiral visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling.

Objavljeno
30. marec 2007 17.07
Nemški diplomat Christian Schwarz-Schilling je uradno nastopil mandat posebnega odposlanca Evropske unije za Bosno in Hercegovino
Sarajevo - Predstavniški dom parlamenta Federacije BiH je ponovno imenoval novo vlado, potem ko je prejšnjo pred tednom dni suspendiral visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling. Kot je takrat pojasnil Schwarz-Schilling, se je za ta korak odločil zato, ker je bila nova vlada imenovana, še preden je lahko njegov urad pazljivo preveril vse imenovane ministre.

Novo vlado Federacije BiH sestavljajo isti člani kot vlado, ki je bila imenovana 22. marca, z izjemo kandidata Stranke za BiH (SBiH) za notranjega ministra Fadila Jaganjca. Schwarz-Schillingov urad je namreč ob preučitvi kandidatov za ministre ugotovil, da Jaganjac ni primeren za opravljanje te funkcije, nakar je SBiH za ta položaj predlagala Muhidina Alića.

V novi vladi je poleg premiera še 16 ministrov iz petih strank, ki sodelujejo tudi na državni ravni. Vodi jo Nedžad Branković iz Stranke demokratske akcije (SDA), poleg SDA in SBiH pa imajo v njej svoje ministre še Hrvaška demokratska skupnost BiH (HDZ BiH), HDZ 1990 in Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD).

Predstavniški dom parlamenta BiH je minuli teden vlado potrdil kljub nasprotovanju urada visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Ta je namreč parlament pisno zaprosil, naj ne potrdi imenovanja petih ministrov, katerih kandidaturo še preverjajo, in naj imenovanje vlade preloži do 26. marca, ko bo preverjanje kandidatur končano.

Federacija BiH je tako novo vlado dobila skoraj šest mesecev po splošnih volitvah, ki so v BiH potekale 1. oktobra lani. Postopek oblikovanja vlade se je zavlekel predvsem zaradi spora med strankama HDZ BiH in HDZ 1990 glede porazdelitve petih ministrskih stolčkov, ki so namenjeni predstavnikom hrvaškega naroda.