Fetusa pričala pred poslanci

Sejna soba, v kateri zaseda odbor za zdravstvo spodnjega doma zakonodajne skupščine zvezne države Ohio, je bila včeraj nabito polna.

Objavljeno
02. marec 2011 21.48
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York - Pred odborom, ki obravnava predlog zakona o prepovedi abortusa od tistega trenutka, ko zaznamo utrip zarodkovega srca, sta prvič v zgodovini pričala fetusa. Mladi nosečnici sta zakonodajalcem v prestolnici Ohia Columbusu z ultrazvokom omogočili »pogovor« s prebivalcema njunih teles.

Prvi utrip zarodkovega srca zdravniki navadno zaznajo približno 18 dni po spočetju, fetusa, ki ju je včeraj ultrazvok projiciral na platna sejne sobe, pa sta bila stara približno devet tednov. Zakonski predlog o prepovedi abortusa po prvi zaznavi bitja srca, ki so ga republikanski poslanci vložili na valentinovo, je pripravila civilnodružbena skupina Faith2Action, ki jo vodi znana nasprotnica splavov Janet Porter.

»Ultrazvok ni le pokazal, kako dojenček premika roke in noge, v polnih barvah je prikazal tudi bitje njegovega srca,« je povedala Porterjeva.

Zakonski predlog so zagovorniki poimenovali »srčni utrip«, njihovi aktivisti pa stojijo pred poslopjem zakonodajne skupščine z napisi »Imejte srce« in rdečimi baloni v obliki srca. A »srčni utrip«, ki menda nima pretiranih možnosti za sprejetje, ni edini zakonski predlog o omejitvi ženske pravice do razpolaganja s svojim telesom, ki se je pojavil pred poslanci Ohia, odkar so po zadnjih volitvah tudi v spodnjem domu lokalnega parlamenta oblast prevzeli republikanci.

Med konservativnimi skupinami, ki se bojujejo za pravico do življenja, ni soglasja. Podružnica vplivne Družbe za pravico do življenja v Ohiu »srčnega utripa«, ki bi prepovedal abortus od 18 do 24 dni po spočetju, ne podpira. Po besedah izvršnega direktorja te skupine Mika Gonidakisa je nesmiselno izgubljati energijo s sprejemanjem zakonov, ki nimajo nobenih možnosti, da bi jih ubranili na sodišču. »Kljub plemenitim namenom ni možnosti, da bi katero koli sodišče podprlo ta zakon, zato z njim ne bomo rešili nobenega življenja,« je Gonidakis povedal za Dayton Daily. Zato je njegova organizacija vložila v parlamentarno proceduro zakonski predlog, ki bi prepovedal abortus po 20 tednih, razen v primerih, ko bi bilo ogroženo materino življenje.

»Hočem odpraviti čim več abortusov,« je pred kratkim izjavil republikanski poslanec Mike Henne, ki podpira »srčni utrip«. Kellie Copeland, ki vodi organizacijo NARAL Pro-Choice, pa je zakonski predlog, o katerem sta včeraj pred člani odbora za zdravstvo pričala tudi fetusa, razglasila za »vsesplošni napad na reproduktivne pravice žensk v tej državi«, zakonodajalce pa pozvala, naj se raje začnejo ukvarjati z gospodarskim razsulom.