Fidel Castro znova za predsednika

80-letni kubanski predsednik Fidel Castro, ki okreva po operaciji črevesja julija lani, bo „v popolni formi“ za ponovno izvolitev marca prihodnje leto, je napovedal predsednik kubanske skupščine.

Objavljeno
16. marec 2007 10.34
Napis na ulici v Havani: Fidel, mi smo s teboj!
Havana - 80-letni kubanski predsednik Fidel Castro, ki okreva po operaciji črevesja julija lani, „v popolni formi“ za ponovno izvolitev v parlamentu prihodnje leto, je napovedal predsednik kubanskega parlamenta Ricardo Alarcon. Castro se posveča okrevanju in bo kmalu sposoben opravljati svoje voditeljske dolžnosti, je povedal Alarcon. Glasovanje v parlamentu je prvi korak na poti proti novemu predsedniškemu mandatu in izvolitvi kubanskega predsednika. "Popolnoma sem prepričan, da bo v popolnem zdravstvenem stanju, tako da bo lahko prevzel svoje pristojnosti," je na novinarsko vprašanje o morebitni ponovni Castrovi kandidaturi leta 2008 odgovoril Alarcon med konferenco o pripravah na parlamentarne volitve marca 2008. Poslanci, izvoljeni na parlamentarnih volitvah, bodo potem imenovali novega voditelja komunistične države. Za predsedniško mesto pa se lahko potegujejo le kandidati, ki jih je predhodno potrdila kubanska komunistična stranka.

Tesni Castrov zaveznik Alarcon je ob tem še poudaril, da ima Castro še vedno pomembno in aktivno vlogo pri sprejemanju pomembnih odločite države, vendar je pri tem zaradi okrevanja v zadnjem času manj sodeloval.

Castrovo dejansko zdravstveno stanje je sicer zavito v skrivnost, saj je kubanska vlada o zdravju Castra razkrila le malo podatkov, osebno pa tudi ni pojavil v javnosti vse od operacije junija lani. Na predsedniškem položaju ga od takrat nadomešča njegov brat Raul Castro.

V torek je kubanska vlada sporočila, da se Castrovo zdravstveno stanje sedaj hitreje izboljšuje in da kubanski voditelj že prevzema dnevne zadeve vlade v svoje roke, čeprav je po trditvah ameriških obveščevalnih agentov blizu smrti.

Sicer pa je, po poročanju lokalnih medijev, kubanski predsednik Fidel Castro je v ponedeljkovem telefonskem pogovoru z venezuelskim in haitijskim kolegom Hugom Chavezom in Renejem Prevalom povedal, da se počuti zelo dobro. Castro je Chavezu povedal, da je spremljal turnejo venezuelskega zaveznika po Latinski Ameriki, do katere je prišlo istočasno s turnejo ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je obiskal Brazilijo, Urugvaj, Kolumbijo in Gvatemalo, svoj obisk držav Latinske Amerike pa je zaključil v Mehiki.