Filipini dosegli mirovni sporazum z uporniki

S tem naj bi se končali spopadi v državi, ki so v zadnjih skoraj štirih desetletjih zahtevali že preko 150.000 življenj.

Objavljeno
07. oktober 2012 16.16
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Manila - Filipinski predsednik Benigno Aquino je danes objavil, da so dosegli mirovni sporazum z največjo muslimansko uporniško skupino v državi, Islamsko osvobodilno fronto Moro (MILF). S tem naj bi se končali spopadi v državi, ki so v zadnjih skoraj štirih desetletjih zahtevali že preko 150.000 življenj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Ta okvirni dogovor tlakuje pot za dokončen in trajen mir na Mindanau,« je dejal Aquino. Južni otok Mindanao je bil namreč glavno bojišče, za katerega so muslimanski uporniki želeli doseči ločitev od Filipinov. Predstavlja kar tretjino države.

Kot je še pojasnil filipinski predsednik, bodo na Mindanau oblikovali novo avtonomno pokrajino, ki jo bodo upravljali manjšinski muslimani, čeprav v njej živijo pretežno katoliki. Vlada v Manili bo ohranila nadzor nad obrambo in varnostjo ter zunanjo in monetarno politiko. MILF pa se je skupaj z drugimi muslimanskimi uporniki odpovedal boju za samostojno državo, je pojasnil Aquino.

Do dogovora je prišlo po več krogih mirovnih pogajanj v Maleziji. O njem pa naj bi vendarle še glasovali na plebiscitu, je še napovedal filipinski predsednik.

Kdaj naj bi bil dokončno sklenjen mirovni sporazum z MILF, ki šteje okoli 12.000 borcev, Aquino ni napovedal. So pa njegovi svetovalci že napovedovali, da bo do tega zagotovo prišlo v času njegovega mandata, ki se izteče sredi leta 2016, piše STA.

MILF se je skupaj s še drugimi muslimanskimi uporniškimi skupini za neodvisnost ali avtonomijo Mindanaa boril že vse od začetka 70. let dvajsetega stoletja. Hudi boji so sicer potekali predvsem v začetnih letih upora, skupaj pa je je bilo ubitih preko 150.000 ljudi.

MILF je najpomembnejša in največja uporniška skupina na območju. Močno vlogo je imela tudi Nacionalna osvobodilna fronta Moro, ki pa je mirovni dogovor z vlado v Manili sklenila že leta 1996.