Filipinski ugrabitelj se je predal, otroci izpuščeni

Armando "Jun" Ducat, ki je davi ugrabil avtobus poln otrok in dve vzgojiteljici iz svojega vrtca, se je po kakih desetih urah zadrževanja talcev predal policiji. Kam sta izginila pomagača zaenkrat ni jasno.

Objavljeno
28. marec 2007 16.05
Manila - Lastnik otroškega vrtca na Filipinih Armando "Jun" Ducat, ki je davi ugrabil avtobus poln otrok in dve vzgojiteljici iz svojega vrtca, se je po kakih desetih urah zadrževanja talcev predal policiji.

Medijsko pozornost ob ugrabitvi je Ducat izkoristil za grajo korupcije na Filipinih in zahtevo po boljši oskrbi in izobrazbi za revne otroke.

Talci so v dobrem stanju

Po ugrabitvi je policija avtobus s talci obkolila, filipinski filmski zvezdnik in senator Ramon Revilla, ki osebno pozna Ducata, pa je šel na avtobus, da bi se pogajal z ugrabitelji. Po pol ure se je vrnil in povedal, da so ugrabitelji oboroženi z granatami in strelnim orožjem, talci pa so v dobrem stanju.

Ducat je pred tem poklical na manilsko radijsko postajo in zahteval zastonj izobraževanje in oskrbo za skupino 145 otrok iz njegovega vrtca, ki se nahaja v revnem delu prestolnice. Tedaj se je tudi zavezal, da se bo predal mirno, če bodo ustregli njegovim zahtevam. "Rad imam te otroke, zato sem tukaj. Jaz ne bom začel streljati," je dejal.

Ducat znan po iskanju pozornosti

Nekdanji vodja policije v Manili, senator Alfredo Lim je povedal, da ima Ducat že zgodovino v iskanju pozornosti. Tako je leta 1987 z lažnimi granatami kot talca zadrževal dva rimskokatoliška duhovnika zaradi spora glede gradbenih dovoljenj. Kasneje sta bila talca nepoškodovana izpuščena, Ducat pa obtožen, vendar primer ni bil nikoli končan.