Finančna kriza prizadela tudi Al Kaido

Finančna kriza je močno prizadela tudi teroristično organizacijo Al Kaida, ki se je po dolgih letih znašla v izredno slabem finančnem položaju. Medtem se je finančno stanje talibov v Afganistanu izboljšalo.

Objavljeno
13. oktober 2009 14.43
Zamaskirani borci teroristične mreže Al Kaida
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Po podatkih ameriškega finančnega ministrstva je finančna kriza močno prizadela tudi teroristično organizacijo Al Kaida, ki se je po dolgih letih znašla v izredno slabem finančnem položaju. Medtem se je finančno stanje talibov v Afganistanu izboljšalo.

Kot je dejal pomočnik sekretarja za preprečevanje financiranja terorizma David Cohen, je Al Kaida letos že večkrat zaprosila za dodatna finančna sredstva. Vpliv teroristične mreže pa po njegovem mnenju zaradi ameriških naporov, da ji prekine finančne prilive, bledi.

Cohen, ki se sklicuje na navedbe voditeljev teroristične organizacije še pravi, da pomanjkanje sredstev že vpliva na rekrutiranje in uvajanje novih članov, vseeno pa opozarja, da ima organizacija več donatorjev, ki so »pripravljeni, voljni in sposobni prispevati« finančna sredstva, zato se lahko situacija že kmalu spremeni.

Kljub finančni krizi in ameriškim ukrepom, ki so prizadeli Al Kaido, pa pomočnik sekretarja za preprečevanje financiranja terorizma pravi, da je finančni položaj talibov v Afganistanu vse boljši. Eden izmed razlogov za to je cvetoči trg drog, drugi razlog pa so po besedah posebnega odposlanca ameriškega predsednika za Afganistan Richarda Holbrooka finančni prilivi zasebnih donatorjev. Zaradi raznovrstnih virov financiranja, ki jih uporabljajo talibi, je pretok denarja težje prestreči in preprečiti.