Kdo bo do predčasnih volitev vodil Grčijo, še ni znano

Koga bodo imenovali na premierski položaj, bodo sporočili v torek. Glavni kandidat je še vedno Lukas Papadimos.

Objavljeno
07. november 2011 07.58
Posodobljeno
07. november 2011 08.13
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene − Največji grški politični stranki sta po večurnih pogajanjih sklenili, da bo državo do volitev vodil prehodni predsednik vlade. Koga bodo imenovali na premierskih položaj, bodo sporočili jutri, skupaj z imeni novih ministrov, ki bodo državo vodili v izjemno težkih časih.

Glavni favorit za mesto premiera še vedno ostaja nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke Lukas Papadimos, ki pa je menda že postavil številne pogoje za prevzem izredno zahtevne funkcije. Kot je poročala grška državna televizija, je med menda med drugim zahteval, da država s predčasnimi volitvami počaka vse do zaključka pogajanja z Evropsko unijo o novem svežnju finančne pomoči.

Volitve predvidene za 19. februar

Voditelji največjih grških političnih strank so sicer sinoči dosegli dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti in o sklicu predčasnih volitev. Kot je sporočilo grško finančno ministrstvo, naj bi te predvidoma izpeljali 19. februarja.

Medtem ko se o novem premieru še niso dogovorili, je znano, da bo finančni minister, ki je hkrati tudi namestnik predsednika vlade, Evangelos Venizelos, ostal na položaju. »Po napornem tednu v Grčiji vladajo nove politične razmere ... Imamo novo vlado narodne enotnosti in narodne odgovornosti,« je danes pred srečanjem finančnih ministrov članic EU povedal Venizelos. Kot je še dejal, je oblikovanje nove vlade še dodaten dokaz, da bo Grčija sprejela vse potrebne varčevalne ukrepe in reforme, s katerimi bo obnovila državo.

Grški mediji kot morebitnega naslednika premiera Jorgosa Papandreuja, ki je sinoči ponudil odstop, omenjajo tri kandidate: nekdanjega podpredsednika Evropske centralne banke Lukasa Papademosa, evropskega varuha človekovih pravic Nikiforosa Diamandourosa in nekdanjega evropskega komisarja Stavrosa Dimasa.

Po pisanju grškega časnika Kathimerini, Grki največ upanja polagajo v Papadimosa, finančnega strokovnjaka, ki je Grčijo popeljal v evroobmočje. »Če Papadimos ne sprejme te vloge, ne vemo kdo bi jo lahko,« so danes zapisali v grškem časniku. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je nekdanji vodja grške narodne banke cenjen strokovnjak tako v tujini kot doma, a je bil za uspešno politično kariero morda premalo karizmatičen. Osem let je bil namreč kot podpredsednik Evropske centralne banke prisoten na tiskovnih konferencah Jean-Clauda Tricheta, kjer sam na vprašanja novinarjev skoraj nikoli ni neposredno odgovarjal. Številni pa zdaj upajo, da bo človek, ki se izogiba soju žarometov, državo popeljal iz začaranega kroga.

Nova vlada bo zaprisegla v tednu dni

Kot poroča britanska BBC, bo grški predsednik Karolos Papoulias potem, ko bodo imenovali novega premiera, stranke povabil, da se pridružijo novi vladi. Nova administracija bo po napovedih predstavnika grške vlade zaprisegla v tednu dni.

Dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti so Papandreu, Papoulias in vodja največje opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras sicer sklenili pozno sinoči. Pred tem je med voditeljema največjih grških strank prihajalo do precejšnjih trenj. Vodja opozicije je namreč odločno zavračal sodelovanje v vladni narodne enotnosti, ki jo je predlagal premier Papandreu, in namesto tega zahteval kratko prehodno vlado in razpis predčasne volitve. Po drugi strani je Papandreu trdil, da bi imele predčasne volitve katastrofalne posledice za gospodarstvo in Grke ter menil, da bi morali z njimi počakati vsaj dokler Mednarodni denarni sklad in Evropska unija Grčiji ne bi odobrila novega svežnja finančne pomoči − a na koncu se je moral ukloniti pritisku opozicije, Evropske unije in celo lastne socialistične stranke. Papandreu je sicer v noči iz petka na soboto za las preživel glasovanje o zaupnici − v 300-članskem parlamentu ga je namreč podprlo 153 poslancev.