Finančni spor med Pjongjangom in ZDA je dokončno rešen

Spor o zamrznjenih severnokorejskih finančnih sredstvih pri banki v Macau je rešen. V Pekingu se začenja deveti krog šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu.

Objavljeno
19. marec 2007 09.22
Peking - Glavni ameriški jedrski pogajalec Christopher Hill je ob današnjem začetku devetega kroga šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu potrdil, da je spor med Washingtonom in Pjongjangom glede zamrznjenih severnokorejskih finančnih sredstev pri Banci Delta Asia (BDA) v Macau dokončno rešen, s čimer je odprta pot za nadaljevanje pogovorov o ustavitvi severnokorejskega jedrskega programa.

Po Hillovih besedah bodo sprostili vseh približno 25 milijonov dolarjev, ki jih ima Severna Koreja na računih v omenjeni banki in ki naj bi jih Pjongjang pridobil s tihotapljenjem in drugimi nelegalnimi dejavnostmi. Zaradi tega so ZDA leta 2005 zamrznile severnokorejske račune. Ameriško ministrstvo za finance je nato v sredo sporočilo, da je omogočilo pot za sprostitev severnokorejskih milijonov. Severna Koreja je medtem že sporočila, da bo sproščen denar porabila za humanitarne namene.

"Imamo občutek, da je stvar rešena in da se lahko pomaknemo naprej k reševanju naslednjih vprašanj, ki jih je še veliko," je ob tem še poudaril Hill. Hill je sicer že v soboto povedal, da so na pripravah na današnja pogajanja dosegli dogovor o nekaterih pomembnih podrobnostih glede severnokorejske jedrske razorožitve, med drugim glede zaprtja jedrskega reaktorja v Yongbyonu in vloge Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

V Pekingu se je sicer danes zjutraj po lokalnem času že začel deveti krog pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, na katerem poleg Severne Koreje sodelujejo še Južna Koreja, Kitajska, Japonska, Rusija in ZDA. Tokratna šeststranska pogajanja, prva po dogovoru o postopni ukinitvi severnokorejskega jedrskega programa 13. februarja, so namenjena predvsem oceni dosedanjih dosežkov in uresničevanju februarskega sporazuma.

V skladu s slednjim naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50 tisoč ton goriva. V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za 950 tisoč ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da bi jo te črtale s seznama držav podpornic terorizma.