Finci volili nov parlament

Finski volivci so volili nov parlament, zaradi ene najboljših gospodarskih bilanc v Evropi pa bi lahko znova slavile stranke leve sredine, ki so pod vodstvom premiera Mattija Vanhanena trenutno v vladi.

Objavljeno
18. marec 2007 21.00
Finski premier in predsedujoči EU Matti Vanhanen
Helsinki - Finska stranka Center premiera Mattija Vanhanena je prejela največ podpore volivcev na današnjih parlamentarnih volitvah, kažejo prvi izidi po zaprtju volišč ob 19. uri po srednjeevropskem času. Po preštetju skoraj 40 odstotkov glasov je Vanhanenova stranka prejela 24,8 odstotka glasov, koalicijska partnerica, Socialdemokratska stranka pa se je uvrstila na drugo mesto z 22,9 odstotka glasov. Opozicijska konservativna Stranka narodne koalicije jim tesno sledi na tretjem mestu z 21,8 odstotka glasov.

Rezultati zaenkrat še niso povsem reprezentativni, ker vsebujejo glasove okoli 30 odstotkov volilnih upravičencev, ki so glasovali predčasno. Po opozorilih opazovalcev pa predčasno in po pošti volijo predvsem na ruralnih območjih, ki so tradicionalno bolj naklonjena stranki Center.

Podobne izide volitev v 200-članski parlament v Helsinkih so napovedovale tudi zadnje javnomnenjske raziskave. Stranki Centra so obetali 23,3 odstotka glasov, socialdemokratom 22,6 odstotka, konservativcem pa 22,1 odstotka.