Ford še zadnjič v Washingtonu

V Washingtonu so z državniškimi častmi sprejeli krsto nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda. Dick Cheney je ob tem Forda pohvalil za njegovo vodenje države po obdobju, ki je sledilo aferi Watergate in odstopu Richarda Nixona.

Objavljeno
31. december 2006 11.17
Washington - V Washingtonu so v soboto zvečer z državniškimi častmi sprejeli krsto nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda , ki je umrl v torek. Sedanji ameriški podpredsednik, sicer Fordov šef kabineta, Dick Cheney, je Forda pohvalil za njegovo vodenje države po travmatičnem obdobju, ki je sledilo aferi Watergate in odstopu Richarda Nixona. Pri tem ga je pohvalil tudi za pomilostitev Nixona, kar je bila ena najbolj kritiziranih Fordovih odločitev.

Ta Fordova odločitev je v obdobju "velikega sovraštva" rešila državo pred razdelitvijo in katastrofo. Predsednik Ford, ki je leta 1974 po aferi Watergate na predsedniškem položaju za dve leti zamenjal Nixona, je bil "skoraj osamljen v prepričanju, da brez odpuščanja ne more biti sprave . Bil je velik mož," je še poudaril Cheney v govoru ob prihodu krste s Fordom v kongresno dvorano, kjer bo ležal do torka.

Za njegovo vodenje med "krizo zaupanja" v oblasti je Forda pohvalil tudi sedanji ameriški predsednik George Bush. "Bil je na mestu, ko ga je država najbolj potrebovala," je še dejal Bush v svojem radijskem nagovoru iz svojega ranča v Teksasu, kjer namerava z ženo Lauro pričakati novo leto. V Washington namerava odpotovati v ponedeljek, ko se bo udeležil tudi formalnih pogrebnih slovesnosti za Fordom.

Šestdnevno žalovanje za nekdanjim ameriškim predsednikom Fordom se je začelo v soboto z zasebno žalno slovesnostjo v cerkvi v kraju v Kaliforniji, kjer je bil zadnjih 30 let njegov dom. Zatem so njegovo krsto prepeljali v Washington, kjer bo njegovo truplo do torka ležalo v kongresu. Forda bodo k zadnjemu počitku položili v sredo v muzeju Gerald Ford v njegovem domačem kraju Grand Rapids v zvezni državi Michigan.

Gerald Ford se je rodil v Omahi v zvezni državi Nebraska kot Leslie Lynch King, vendar se je mati kmalu po rojstvu z njim preselila v Michigan, kjer ga je poimenovala po očimu Geraldu Fordu. Republikanski predsednik je umrl na družinskem ranču v zvezni državi Kalifornija v starosti 93 let in je bil najstarejši živeči nekdanji predsednik ZDA, v zadnjem letu dni pa je imel precej težav z zdravjem.