Forda bodo pokopali z državniškimi častmi

Nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda bodo po slovesnosti v Washingtonu pokopali v grobnici muzeja v državi Michingan.

Objavljeno
28. december 2006 11.38
Washington - Nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda, ki je v torek umrl v starosti 93 let, bodo pokopali z državniškimi častmi, je v sredo sporočila njegova družina, ki bo že v petek na svojem domu v Kaliforniji pripravila zasebno spominsko slovesnost. Uradna pogrebna slovesnost se bo začela v soboto ob 19. uri po krajevnem času v Kapitolu v Washingtonu, kjer bodo krsto s posmrtnimi ostanki postavili v rotundo kongresne palače.

Krsta bo v rotundi kongresa ležala dva dni, kjer se mu bodo lahko poklonili, nato pa jo bodo prenesli pred senatno dvorano. V Nacionalni katedrali v Washingtonu bo nato v torek, 2. januarja, maša za umrlim 38. predsednikom ZDA, zatem pa bodo krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki prepeljali v kraj Grand Rapids v ameriški zvezni državi Michigan, kjer bodo Forda pokopali v grobnici v muzeju.

Medtem se v svetu vrstijo odzivi na Fordovo smrt. Njegovemu spominu se je v sredo poklonil tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je izpostavil "kvalitete Forda kot državnika". Britanski premier Tony Blair pa je izrazil globoko obžalovanje. Užaloščenost je ob Fordovi smrti izrazila tudi britanska kraljica Elizabeta II..

Časnik Washington Post pa je v sredo na svoji spletni strani prvič objavil pogovor s Fordom iz leta 2004, v katerem je menil, da iraška vojna ni bila upravičena. Ford se tudi ni strinjal s stališčem sedanjega ameriškega predsednika Georga Busha, s katerim je ta opravičil posredovanje v Iraku. Dejal je, da bi si sam veliko odločneje prizadeval za alternativne možnosti, kot so na primer sankcije proti Iraku.

Pogovor, ki ga je pripravil Bob Woodward, je bil sprva predviden za objavo v morebitni knjigi, do izdaje katere pa ni prišlo. Ford je takrat dovolil, da lahko pogovor objavijo po njegovi smrti.

Ford je v torek umrl na svojem domu v zvezni državi Kalifornija. Bil je star 93 let in najstarejši živeči nekdanji predsednik ZDA. Republikanec Ford je vodil ZDA od leta 1974, ko je po aferi Watergate nasledil Riharda Nixona, do leta 1977, ko je po zmagi na volitvah predsednik postal demokrat Jimmy Carter.