Demonstracije proti navzočnosti v Afganistanu

Na demonstracijah proti navzočnosti britanskih sil v Afganistanu se je danes v Londonu zbralo več kot 2000 ljudi. Proteste je organizirala skupina, poimenovana Ustavite vojno.

Objavljeno
24. oktober 2009 19.23
Mo. B./STA
Mo. B./STA
London  - Na demonstracijah proti navzočnosti britanskih sil v Afganistanu se je danes v Londonu zbralo več kot 2000 ljudi. Proteste je organizirala skupina, poimenovana Ustavite vojno, vodili pa so jih britanski vojaki in njihovi svojci.

Organizatorji so ob tem sporočili, da se je tokrat zgodilo prvič, da so se vojaki, ki so še aktivno v vojaški službi, udeležili protivojnih demonstracij. Protestov se je udeležila tudi najstarejša britanska protivojna aktivistka Hetty Bowyer, ki šteje 104 leta.

"Udeležila sem se vseh protivojnih demonstracij doslej. Dokler me bodo nosile noge, bom s tem nadaljevala," je povedala Bowyerjeva, ki se je skupaj z množico ostalih demonstrantov sredi dežja sprehodila iz središča Londona do Trafalgar Squara.

V Afganistanu je trenutno nameščenih okoli 9000 britanskih vojakov, od začetka ofenzive na to državo pod vodstvom ZDA leta 2001 pa je bilo ubitih več kot 200 britanskih vojakov.

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je objavila britanska televizija Channel 4, je pokazala, da 62 odstotkov Britancev želi, da bi se britanski vojaki iz Afganistana umaknili takoj ali prihodnje leto. 48 odstotkov jih je mnenja, da vojaške zmage v Afganistanu ni mogoče dobiti.

V nasprotju z vojno v Iraku sodelovanje britanskih sil v Afganistanu doslej ni bilo še nikoli tako sporno.