Discovery je poletel

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ob 5.59 po srednjeevropskem času uspela v tretjem poskusu izstreliti raketoplan Discovery s sedmimi člani posadke in osmimi tonami zalog proti Mednarodni vesoljski postaji.

Objavljeno
29. avgust 2009 10.33
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Cape Canaveral - Discovery bi moral v vesolje poleteti že v torek, vendar so izstrelitev preprečile nevihte okoli Kennedyjevega vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi. V sredo je prišlo do okvare ventila za gorivo oziroma najverjetneje le okvare opozorilnega sistema za okvare.

 

Če izstrelitev v petek nekaj sekund pred polnočjo po krajevnem času ne bi uspela, bi Nasa imela časa za popravni izpit le do nedelje, nakar bi morali z izstrelitvijo počakati do oktobra, ker sta septembra za pot do ISS predvidena japonska brezpilotna raketa in ruska raketa.

 

Discovery pelje na ISS različno opremo in zaloge. Med drugim nov tank za amoniak, ki bo del hladilnega sistema. Morda najbolj znana pa je tekaška steza, poimenovana po znanem komiku Stephenu Colbertu, ki je celo zmagal na spletnem glasovanju za poimenovanje ene od sob ISS. Nasa se je odločila, da bo soba nosila ime "Spokoj" v čast 40. obletnice prvega pristanka človeka na Luni. Lunarni modul je namreč pristal na območju, imenovanem morje spokoja. Colbert se je v svoji oddaji pošalil, da je steza za "debele astronavte" tolažilna nagrada.

 

Misija Discoveryja bo trajala 13 dni, med njo pa so predvideni trije vesoljski sprehodi. V posadki je šest astronavtov in astronavtka Nicole Scott, ki bo ostala na ISS dlje časa. V posadki so tudi švedski astronavt in dva astronavta latinskoameriškega porekla. Jose Hernandez prihaja iz družine mehiških sezonskih delavcev v ZDA.

 

Poleg človeške posadke Discovery pelje na ISS tudi šest miši, ki bodo tam ostale do novembra. Miši so del znanstvenega poskusa glede izgube kostne mase v vesolju.

 

Misija Discoveryja je četrta letošnja misija raketoplana. Do upokojitve flote ostaja še šest poletov, ko naj bi tudi dokončali ISS.