Evakuiranih že 4000 domov

Gozdni požari v okolici Los Angelesa divjajo že od srede. S požari se bori 1800 gasilcev, ki pa so zaradi vetra dokaj neuspešni. Oblasti so evakuirale že 4000 hiš.

Objavljeno
30. avgust 2009 13.06
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Los Angeles - Gozdni požari, ki od srede divjajo severno od Los Angelesa, so se zaradi visokih temperatur v soboto močno razširili. Zaradi ognjenih zubljev so bili po navedbah tamkajšnjih oblasti ranjeni trije ljudje, okoli 4000 hiš pa so morali evakuirati.

Med drugim je v soboto pogorelo več kot 8000 hektarov gozda Angeles kakih 30 kilometrov severno od Los Angelesa, nebo nad tem mestom in dolino San Fernando pa zakriva gost dim. Ogenj med drugim grozi tudi gori Wilson, kjer so nameščeni največji telekomunikacijski centri za Los Angeles.

 

Z ognjenimi zublji se bori 1800 gasilcev, ki napovedujejo, da bodo potrebovali več kot teden dni, da bodo ogenj povsem ukrotili. Pristojne oblasti poudarjajo, da se ogenj hitro širi zaradi visokih temperatur.


Guverner razglasil izredne razmere


Zaradi štirih velikih požarov, ki divjajo po jugu ameriške zvezne države Kalifornija, je guverner države Arnold Scwarzenegger razglasil izredne razmere v okrožjih Los Angeles in Monterey. Požari so uničili okoli 5261 hektarjev površin, grozijo infrastrukturi, uničili so hiše in prisilili več sto ljudi k evakuaciji, je odločitev v petek utemeljil Scwarzenegger.